Katarina Taikon får torg på Henriksdalsringen uppkallat efter sig

Katarina Taikon är känd för sina böcker om Katitzi och bodde 1969 till 1987 på Henriksdalsringen i Nacka. Busstorget där ska nu heta Katarina Taikons torg.

Vem var Katarina Taikon?

Katarina föddes 1932. Hon är känd både för sitt författarskap och för engagemanget i samhällsdebatten om rättigheter för personer med romskt ursprung.

Hon växte upp i en tid där romer var starkt diskriminerade. Så fick hon inte tillgång till svensk skola. Katarina Taikon lärde sig därför inte läsa ordentligt tills hon var 26 år och gick på folkhögskola.

Att kunna läsa och skriva gav henne också möjlighet att skriva i pressen, anordna demonstrationer och starta skolor. Samtalen med bl.a. statsministrarna Tage Erlander och Olof Palme har blivit en klassiker. Hon har därför kallats för Sveriges Martin Luther King.

1963 debuterade hon som författare. Mest kända är ungdomsböckerna om Katitzi som gavs ut mellan 1969 och 1986 och som blev film.

Självbiografiska serien handlar om romska flicka Katitzi. Läsarna får följa henne liv från c:a 7 års ålder till övre tonåren. Skolgång, förtryck, barnäktenskap och misshandel är ämnen som behandlas i ungdomsböckerna som fick stort genomslag.

2 oktober 2015 hade dokumentären Den dag jag blir fri om Katarina Taikon premiär.

Trailer för Den dag jag blir fri – dokumentären om Katarina Taikons liv och kamp

Vilken anknytning har Katarina Taikon till Henriksdalsringen?

Katarina Taikon bodde på Henriksdalsringen 1969 till 1987. Hon var alltså bland de första som flyttade in det året som de första husen stod färdiga.

Hon var aktiv i olika aktiviteter i grannskapet som sommarfester och dylikt på Henkan fram till att hon blev sjuk 1982.

Efter att hennes man avled 1986 flyttade hon till Svegs sjukhem för att vara nära sin syster Rosa Taikon. Hon bodde där till sin död 1995.

Katarina Taikon, 1953
Katarina Taikon, 1953. Bildnummer: AB 1157, Stadsmuseet i Stockholm, Aftonbladet, Linde (Aftonbladet), Ilgars – stockholmskallan.stockholm.se/post/32232

Hur kommer det sig att Henkans busstorg ska kallas efter henne?

Nacka kommun har fått ett medborgarförslag om att uppkalla en plats i Henriksdal efter Katarina Taikon, antingen torget / busstorget eller lekparken på innergården.

De förtroendevalda i namnberedningen var positiva till förslaget och anser att Katarina Taikons torg är ett passande memorialnamn att gå vidare med. I tjänsteskrivelsen (pdf) står det så här:

Namnberedningen har undersökt förekomsten av andra kända personer som också har koppling till Henriksdalsringen. Då memorialnamn endast bör ges till personer som inte längre är i livet finns inga andra alternativ med samma tydliga koppling till platsen. Katarina Taikons samhällsengagemang ger dignitet åt ett memorialnamn på den plats hon levde.

Tjänsteskrivelse, Nacka kommun, Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Polisen, Räddningstjänsten, Posten & Nacka hembygdsförening har getts möjlighet att yttra sig i ärendet. Inga negativa synpunkter på förslaget har inkommit. Busstorget har idag inget platsnamn och förslaget ändrar inte nuvarande adressplatser för boende på Henrikdalsringen.

Katarina Taikons två kvarlevande barn ställer sig positiva till förslaget.

Det finns även en väg vid Årstabron mot Tanto som är kallad efter henne, Katarina Taikons väg.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: