Vi minns: Filttjuvarna i Finnboda

I Stadsarkivet finns också Stockholmspolisens signalementsfotografier. Bland dessa befinner sig två män som 1892 har stulit 33 filtar i Finnboda och hamnade i häktet på Långholmen.

I polisrapporten från 19 december 1892 står det att Carl August Larsson Friberg (född i Killings-Skövde, Älvborgs län, ogift) och Olof August Moberg (född i Attmar, Västernorrlands län, ogift) har brutit sig in på ångaren Norrland i Finnboda och stulit 33 filtar.

S/S Norrland byggdes 1889 av Bergsunds Mekaniska Verkstad som hade sin verksamhet i området som senare skulle bli Finnboda varv. I början av 1890-talet var fartyget insatt mellan Stockholm och Härnösand och kan då ha legat i Finnboda för reparation eller liknande. Den sjönk 1967 utanför Alexandroupolis i Grekland.

Carl August var tidigare bageriarbetare, kanske på kvarnen Tre Kronor på Kvarnholmen eller Saltsjöqvarn. Olof August var gjuteriarbetare, kanske på Bergsunds Mekaniska Verkstad.

De hamnade på häktet på Långholmen som syns i en folkräkning från den tiden där fångarna anges som boende på den adressen.

Fångarna Carl August Larsson Friberg (vänster) och Olof August Moberg (höger)

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: