Svenska utvandrare byggde en kopia av Ersta kyrka i USA

Skiss på Ersta kyrka

I slutet av november firade Ersta kyrka 150 år. I samband med jubiléet kom jag ihåg att jag för några år sedan såg att svenska utvandrare till USA hade byggt upp en kopia av kyrkan.

1864 flyttade diakonissanstalten från Jaktvarvet på Kungsholmen till Ersta malmgård på Södermalm. Bönsalen i sjukhusbyggnaden blev dock snabbt för liten.

Efter en insamling antogs 1871 arkitekten Per Ulrik Stenhammars ritningar till en oktagonal kyrkobyggnad. Per Ulrik föddes i ett östgötskt prästhem och utbildade sig i byggnadskonst och arkitektur. Men parallellt studerade han också musik.

1872 invigdes Ersta kyrka. 1873 byggde Åkerman & Lund också en orgel med nio stämmor till kyrka.

Jubileum firades med festival

I slutet av november firade Ersta Diakoni kyrkans 150 års jubileum med konserter, panelsamtal och en festhögmässa som ett lyckat programhäfte (pdf) skvallrar om.

Skiss på Ersta kyrka
Skiss på Ersta kyrka

Utvandrare saknade Danviken

För några år sedan blev jag uppmärksam på att utvandrare från Danviken hade 1887 byggt upp en kopia av Ersta kyrka i Mount Jewett, Pennsylvania som kallas för Nebo Lutheran Chapel.

”Nebo” är heter berget där Moses enligt Gamla Testamentet stod och tittade på det förlovade landet.

Kyrkan byggdes 1887 och var den första protestantiska kyrkan i området. Bosättarna vilar i en kyrkogård bakom kapellet. Idag används den mest vid stora kyrkohelger, bröllop och begravningar.

Ersta kyrka i USA (bild: Ivan Jagersky)

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Svenska utvandrare byggde en kopia av Ersta kyrka i USA”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: