Kyrkvikens badbryggor vann Stadsbyggnadsutmärkelsen 2022

Inte helt överraskande vann badbryggorna i Kyrkviken vid Ekudden, Finntorp & Sickla kommunens Stadsbyggnadsutmärkelsen 2022.

“Kyrkviken är ett fantastiskt exempel på hur ny yta för rekreation och umgänge kombineras med samhällsviktiga funktioner som dagvattenrening”, säger David Johansson, konstruktör på Sweco, som tar emot priset tillsammans med Daniel Fried, landskapsarkitekt på Nyréns Arkitektkontor. Läs hela motiveringen

Trädäcken mittemot Finntorp döljer också reningsanläggningen för dagvatten som har placerats längs stranden i Kyrkviken. Hit rinner allt regn- och smältvatten som kommer från närområdet för att renas i fem steg innan det släpps ut i sjön.

Det är en av flera åtgärder för att sänka fosforhalten och minska övergödningen i Järlasjön. Den nybyggda reningsbassängen har bara tillstånd för 15 år och är underdimensionerad. Nackalistan vill ha en bättre och långsiktig vattenrening här.

Kyrkviken
Kyrkviken

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

%d bloggare gillar detta: