Oskottade gångvägar, sommardäckkörande bussar och försenade turer

I onsdags blev varningarna om stora snöfall sanna, som gjorde att kvällen bjöd på flera överraskningar för grannarna på Västra Sicklaön, däribland oskottade gångvägar och buss 53 som började glida bakåt i Danviksklippans backe.

Gångvägar och utomhustrappor
Snötäckt oskottad trappa i Henriksdalsbacken

På kvällen hade kommunens entreprenörer hunnit röja bort snön på exempelvis Kvarnholmsvägen, Henriksdalsringen och Finnbodavägen. Däremot var många gångvägar inte snöröjda utan man gjorde tvärtom: snön från bilvägarna slängdes på gångvägarna som gjorde det hela ännu svårare.

På bilderna ser man att trappstegen i Henriksdalsbacken mot Vilans skola är nästan osynliga under snötäcket.

Det syns även att gångvägen till busshållplatsen Danviken, som används av Saltsjöqvarns-borna har helt försvunnit under snömassorna.

Buss 53 med sommardäck
Snötäckt hållplats för buss 53 i Saltsjöqvarn

Ett äventyr på onsdag blev också turen med buss 53 från Värmdövägen upp till Danviksklippan runt 19:15. I höjd med Danviksparken började buss 53 plötsligt glida åt fel håll, nämligen tillbacka till den branta kurvan med lite svängrum pga trång gata, parkerade bilar och snöhögar.

Föraren lyckades inte köra upp bussen utan fick nästan back i en av ingångarna på Hästholmsvägen för att kunna stoppa bussen. Runt 30 trafikanter slängdes ut och fick ta sig till Saltsjöqvarn, Henkan, Finnboda och Finnberget på de snötäckta gångvägarna. De flesta tog bilvägarna istället, eftersom dessa var röjda.

Det här äventyret betydde också att många grannar vid bussens hållplatser mot Finnboda och Finnberget fick vänta i onödan, däribland Karin Persson från Finnberget, som påpekade att det borde finnas ett infosystem vid hållplatserna ungefär som i innerstan. Buss 53 åker bara en gång i timmen från Henkan till Finnberget. “Det vore bara att inte behöva vänta i onödan!”, säger hon.

Dagen efter
Bussresenärer vid Värmdövägen i Henriksdal köar för att åka med

Nästa morgon hade snöröjningen av gångvägarna kommit igång och även Henriksdalstrappan var röjd. Däremot körde inte buss 53 via Danviksklippan. Stockholms vatten stängde av vägen pga en vattenläcka vid tappstället intill busshållplatsen Värmdövägen.

Därtill kom stora förseningar på Saltsjöbanan pga signalfel och många inställda turer för Nacka-Värmdö-bussarna. Tidsvis bildade sig en kö på 30 personer vid busshållplatsen Henriksdal eftersom det blev glest med bussar som stannade här.

En resenär påpekade att direktbussarna från Nacka till Stockholm, som körde nästan tomma förbi Henriksdal, borde i ett sånt nödläge stanna och ta med folk till Slussen.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: