Hur renoverades Danvikens hospital?

Fasaden på anrika Danviks hospital mellan Saltsjöqvarn och Danviksbron renoverades 2008 av Tresson på uppdrag av NCC. Vi fasadrenoverade byggnaden 2008. “Arbetet var svårt, men så är alltid fallet med q-märkta byggnader”, säger Cecilia Weiss på Tresson.

Nyrenoverade Danvikens hospital (bild: Tresson)

“Men samtidigt är det också mer givande, eftersom man hjälper till att bevara historiska byggnader och arbeta med mer traditionella metoder och bruk”, fortsätter hon.

Fasadlinjen måste vanligtvis följa murverket. Men i detta fall lutar byggnaden åt alla betänkliga håll på grund av kraftiga sättningar vilket gjorde arbetet komplicerat.

Danviks hospitals murverk var dessutom i dåligt skick och förskjutet vilket gjorde att väggarna fick förstärkas inifrån först. Sedan lagades murverket från utsidan.

“Vi använde luftkalkbruk, ett traditionellt kalkbruk, som applicerades med upp till 1 cm åt gången”, förklarar Cecilia. Varje skikt måste nämligen torka ut för att uppnå den hårdhet man vill ha. Varje skikt torkades sedan i upp till tre veckor innan nästa skikt applicerades.

Antal skikt blev 3 till fyra på hospitalet. När härdningstiden var klar färgades fasaden med Gotlandskalk med upp till 8 strykningar.

Arbetet tog sammanlagt 6 månader.

>> Besök Tressons webbplats

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Hur renoverades Danvikens hospital?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: