Hans Frode visar konst i neon och glas i Klippans showroom

22 till 30 januari (lör – sön kl 12:00 – 16:00) bjuder SthART Agency på utställningen Neoism med konst i neon och glas av Hans Frode tillsammans med TIF-smycken av Tokiko Frode.

Konstnären Hans Frode
Tavlan Golden Age av Hans Frode

Hans Frode är född 1951 i Göteborg. Han besökte konstskolan i Västerås och Byam Shaw Art School i London.

Under 1980-talet flyttade han till New York för att börja arbeta i neon. Där kom han i kontakt med New Yorks konstscen och var med om att bygga upp New York experimental Glass Workshop, numera Urban Glass .

Idag arbetar Hans Frode internationellt från sina ateljéer i New York och på Öland.

Teknik, motiv och tankar

Konstnären kombinerar gärna olika material och tekniker. På glasskivor monterade i gamla träramar målar han motiv, som förstärks av applicerade glasdetaljer.

Tack vare sådana tillägg får tavlorna både djup- och reliefverkan, och genom bakomliggande neonljus i olika färger understryks effekterna.

Konstnären Hans Frode

I kompositionerna återfinns ofta skrivna ledtrådar för tolkningen, men tanken är ändå att bilderna i första hand ska egga betraktarens egen fantasi. Ramarna blir fönster till andra världar, öppningar till tankarnas flykt i tid och rum.

Mixen av stiluttryck och tekniker är omfattande, med bitar ur flera olika århundraden. Från det moderna gjutna glaset med neonbelysning, till 1800-talets överlastade guldramar, över 1600-talets passion för svulstiga stilleben, och tillbaka till renässansens fascination för perspektiv och fönster.

Frode säger själv att han fascineras av renässansens tankar om konsten som ett fönster ut mot omvärlden. I utblicken låg den tidiga upplysningen i form av intresset för världen utanför den egna.

En tanke om att alla nog inte uppfattade verkligheten likadant. Och skålarna fyllda med frukter ser han också som en naturlig metafor:
- Livet är ju som ett litet stilleben. Det är ett fruset ögonblick, ett utsnitt av det alldagliga och vardagsnära.

Hitta dit

Klippan Showroom hittar du på Danviksklippan, Hästholmsvägen 16 nb – alltså i lokalen bredvid pizzerian.

För mer information, kontakta gärna Inger Breitholtz (tel. +46 70 5646360, inger@sthartagency.se)

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: