Carl Larsson hade konstnärskoloni nedanför Henriksdalsberget

I slutet av 1800-talet bodde många konstnärer kring Hammarby sjö, däribland Carl Larsson, Per Ekström, Victor Forssell, Carl Skånberg och Henrik Krogh. Deras vattenhål var bland annat Villa Bergshyddan på Fåfängan, ett lusthus i Lugnet och Sickla gård.

Lusthus i Lugnet användes bl.a. av en konstnärskoloni

I mitten av 1800-talet öppnade läraren Per Filip Hierta en skola och barnhem i Lugnet nedanför Henriksdalsberget (då Lugnaberget). På tomten uppfördes också ett åttakantigt lusthus med vindflöjel där flera konstnärer från Konstakademien inkvarterades: Carl Larsson, Per Ekström, Victor Forssell och Carl Skånberg m.fl.

Man bodde alltså rätt bohemiskt och målade tills snön kom. Därefter hyrde den in sig i en av Hiertas kåkar.

Victor Forssell målade gärna stämningar från södra Stockholm, däribland vyer från Sickla mot Hammarby sjö och Södermalm. Bland de som uppsökte Danviks prästgård för att få mat fanns målaren Per Ekström, diktaren Carl Ludvig Törnberg (pseudonumen Calixtus) och Mira som höll på i skämttidningen Söndags-Nisse.

Artistkretsen i Lugnet beskrivs också i August Strindbergs Röda Rummet.

Villa Bergshyddan på Fåfängan (bild: Carl Curman)

Villa Bergshyddan på Fåfängan finns ännu idag och hyrs ut till konstnärer på sommaren. Där bodde målaren och skulptören Henrik Krogh som har dokumenterat Hammarby sjö som den såg ut innan Hammarbyleden kom.

“På lördagsaftonen begåvo sig många av mängden båtinnehavare med barn och blomma och matsäckskorgar till någon plats inåt stränderna vid sjön för att njuta av sommarnatten och friheten från verkstad och det vardagliga”, berättade

Anna Stina Alkman, tidigare Rydell, enligt Carl Larsson, 1911

konstnären Henrik Krogh år 1920 om livet på och vid Hammarby sjön.

Dessförinnan bodde Annastina Alkman, tidigare Rydell, på Fåfängan. Hon skildrar sin barndomsmiljö i sina akvareler. 1911 blev hon själv motiv i en av Carl Larssons porträtt. Kerstin Gyllensvärd, Kroghs dotter, blev också konstnär och hyrde Bergshyddan som sommarnöje.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: