Henriksdalshamnen ska smyckas med näckrosor och upplysta svampar

Tidigast hösten 2011 men antagligen först nästa år kommer Henriksdalsallén i Henriksdalshamnen att smyckas ut med konstnären Nikolina Ställborns skulpturer av jättenäckrosen Viktoria Regina från Amazonas och Mushrooms illuminated, upplysta mögelsvampar som används för att utvinna penicillin.

Nikolina Ställborns lysande svampar (illustration)

Nikolina Ställborns förslag vann i en skisstävling om att bidra till att göra Henriksdalsallén till en promenad- och parkgata som skulle inbjuda till spontana möten. Samtidigt skulle skulpturerna lätta upp det tätt Henriksdalshamnen med få gröna offentliga ytor.

“Målet är att bidra till att Henriksdalsallén blir Promenaden, att man väljer att gå där, flanera och sätta sig en stund (gärna ofta) på någon av de sittbara skulpturerna. Att genom uttrycket i de organiska formerna i konsten bidra till en svärmisk atmosfär som lockar människor i alla åldrar att vistas där”, står det i kvalitetsprogrammet för Henriksdalshamnen.

Viktoria Regina
Fotomontage av hur Henriksdalsallén kan se ut

Den första delen i konstnärens förslag består av Amazonas jättenäckros Viktoria Regina som blommar bara två nätter – första natten vit och andra natten rosa. Därefter sjunker den ner i dynet för att sätta frön.

“Mina skulpturer påminner mer om vår nordiska variant till formen. Storleken har tydlig referens till Amazonas jätteblomma”, skriver Nikolina Ställborn i ett e-mail.

De tre blomknopparna kommer att lysa nattetid. De nio näckrosbladen och stjälkarna gjuts i svart pigmenterad betong med svart marmorkross. Ytan slipas. Se bilder på framtagningen av näckrosbladen

Mushrooms Illuminated

De Upplysta svamparna är inspirerade av mikroskopiska mögelsvampar för att göra penicillin.

I Nikolinas tolkning är de upphöjda genom extrem förstoring. De lyser dessutom om natten. Fem av svamparna är c:a 1,5 meter höga. De andra tre är c:a 2,1 meter höga. Se ateljébilder på svamparna

Svamparna gjuts i en genomfärgad transparent glasfiberförstärkt polyester och lyses upp av invändiga LED-lampor. De placeras i avlånga planteringsöar som är upphöjda från gatunivån och fyllda med perenner.

Ingen av skulpturerna fyller någon funktion än den konstnärliga. Näckrosblanden tål dock att sitta på.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: