Komponenter från svenskt kärnkraftverk mellanlagrades i Henriksdalsberget

Ågestaverket, även kallar R3 eller Adam, var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Det låg i Huddinge och levererade fjärrvärme.

Henriksdals reningsverks maskinhus på 40-talet
Henriksdals reningsverks maskinhus på 40-talet

Kärnkraftverket stängdes 1974 eftersom det olja blev en billigare energikälla (något som visade sig snabbt vara fel) och på grund av större krav på säkerheten. Men innan anläggningen stängdes hann man med en incident 1969.

Ett stort läckage ledde till en översvämning som i sin tur påverkade säkerhetssystemet.

Efter stängningen mellanlagrades komponenter från kärnkraftverket bland annat i Henrikdalsberget.

>> Läs Ågestaverkets historia på Wikipedia

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “Komponenter från svenskt kärnkraftverk mellanlagrades i Henriksdalsberget”

  1. Kände en kille som jobbade där då, det var faktiskt nära en härdsmälta som skulle ha skapat ett Tjernobyl i Södra Stockholm, hela södra förorterna skulle då ha blivit obeboeliga. Fortfarande transporteras radioaktivt material på Hammarbyleden, på fartyg märkta med radiak-symboler, metallådor på däck, in mot Mälaren, kanske för mellanlagring? Under Tekninska Högskolan låg en tidigare forskningsreaktor, och i Liljeholmen anrikades det första uranet i Sverige, under förarbeten till en möjlig svensk atombomb, som förespråkades på 50-talet, innan protesterna tog fart. http://www.tekniskamuseet.se/1/867.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: