Danvikshems kostchef berättar om att hålla i en restaurang för äldre

Arla Foodservice har intervjuat Irene Gidlund Granqvist, kostchef på Danvikshem. Hon berättar bland annat om att hennes devis har varit att flytta restaurangen till äldreboendet eftersom seniorerna inte längre kan ta sig till en restaurang.

Kastrull, plåttallrik och träsked från Danvikens Hospital

Kastrull, plåttallrik och träsked från Danvikens Hospital utställda vid ingågen till Danvikshems kyrka

Irene berättar att man använder Grythyttans modell FAMM, där måltiden består av mer än maten. ”Det är viktigt att skilja måltidssituationen från vårdsituationen”, säger hon till Arla Foodservice.

Många seniorer på Danvikshem kan inte äta själva och kan inte heller berätta hur mycket de vill ära. Så personalen måste lära sig att förstå hur mycket de vill äta. Ännu viktigare är det när den boende är synskadad.

Sillbullar och lutfisk älskas av många äldre. Den här slags mat är ofta något främmande för den yngre personalen. Så personalen måste också lära sig att servera sådan man utan att rynka på näsan.

>> Läs hela artikeln med Irene Gidlund Granqvist

Visst du för övrigt att köket på Danvikshem har varit nominerat ett antal gånger till Arlas Guldko?

Kommentera