Granne på Danvikshem vann strid mot Nacka kommun om hemtjänst

På senare år har det debatterats om vem som får betala notan för hemtjänsten när man tillbringar sin semester i en annan kommun. Så vägrade även Nacka kommun att betala hemtjänsten för en äldre kvinna på Danvikshems äldreboende som tillbringar sina somrar på Öland.

Vykort med Danvikshem, inloppet och Djurgården
Vykort med Danvikshem, inloppet och Djurgården

Hon är 75 år gammal och svårt rörelsehindrad efter en stroke. Men hon har trots sitt funktionshinder kunnat fortsätta åka på semester till huset på Öland. Borgholms kommun har stått för kostnaden, medan dottern och sonen har stått för omvårdnaden. Men i maj kom nya socialtjänstelagen som fastslår att hemkommunen ska stå för notan.

Nacka kommun vägrade betala eftersom man tolkar socialtjänstelagen annorlunda. Beslutet överklagades och Förvaltningsdomstolen tvingar nu alltså Nacka att betala.

“Det kändes ju som en oerhörd lättnad för vår del, vi är ju jätteglada nu”, säger Charlotte Norlin, dottern till damen på Danvikshem, till Sveriges Radio.

>> Läs eller lyssna på hela bidraget i Sveriges Radio

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: