En gång i tiden simmade barracudor på Danviksklippan

När jag åkte upp till Klippan på 50-talet fanns det en plaskdamm med barracudor här, säger den nu över 80-åriga Pelle Östberg till mig på buss 53 och pekar mot en bänkgrupp på Hästholmsvägen 12.

Plaskdamm i Danviksparken och konditori på Hästholmsvägen, Danviksklippan
Plaskdamm i Danviksparken och konditori på Hästholmsvägen, Danviksklippan, Stockholm

Det är kanske inte så troligt att det har varit barracudor, som är en upp till 165 cm lång rovfisk, men det stämmer att det ingick en plaskdamm i den av Walter Bauer i början av 1940-talet gestaltade Danviksparken på Danviksklippan.

Ett vykort från 1950-talet visar också att plaskdammen låg utanför Hästholmsvägen 15, där det för övrigt fanns ett konditori. >> Läs mer om parkerna på Västra Sicklaön

Plaskdammen var cirkelformad och runt 8-10 m i diameter. Det fanns ett träräcke runt den och parkbänkar. Så den lär ha varit en populär mötesplats. Olle berättar också om att man hade spänt ett nät över dammen för att fåglarna inte skulle ta dekorfiskarna.

Idag påminner en mindre, men också cirkelformad plantering under mäktiga kastanjer om plaskdammens tidigare varande.

P.S. Visste du att Stockholm stad kommer att iordningställa en park mellan Danviksklippan och Henriksdalshamnen. Den ska heta Anders Franzén-parkern.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “En gång i tiden simmade barracudor på Danviksklippan”

  1. …….tillägg: några barracudor i plaskdammen såg vi inte röken av, i alla fall inte mellan 1953-65, men trädgårdsmästaren såg till att det var rent och ok att bada.
    DS

  2. Trevlig att se, växte upp i nr. 21, bilden där kondiset låg. Bodde på 3:e våningen till vänster på bilden för att sedemera flytta till nr. 17. I nr 15. låg posten. En fantastisk miljö att växa upp i.
    Rolf Tannerskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: