Nacka och Stockholm bygger ut förskolor och skolor på Västra Sicklaön

Befolkningsökningen på Västra Sicklaön, bostadsbyggen i Henriksdalshamnen, Finnboda, Kvarnholmen och Ryssviken men också slitna lokaler på Henriksdalsberget har gjort att bygget av förskolor och skolor i Nackas och Stockhlms regi har tagit fart. Här kommer en sammanfattning:

Henriksdalshamnen (Stockholm)

Stockholm stads exploateringskontor bygger två förskolor med tre respektive 2 barngrupper i kvarteret Båtklubben 7 och 8 intill Anders Franzé-parken i Henriksdalshamnen. Den ska öppna sina portar i januari 2012 respektive november 2012. >> Läs mer om förskolorna

Kvarnholmen (Nacka)

Kvarnholmens planerade skola enligt Cedervall Arkitekter
Kvarnholmens planerade skola enligt Cedervall Arkitekter

Enligt KUAB:s planer ska en grundskola för 700 elever från förskola upp till årskurs nio byggstartas tidigast 2012 på östra delen av halvön. >> Läs mer om KUAB:s skolplaner

Nacka kommun har också förvärvat den s.k. Röda villan på Valsvägen 6 och det intilliggande bostadshuset för en ombyggnad till förskola. Upp till fem förskoleavdelningar ska kunna öppnas här. >> Läs mer om förvävet

Henriksdal (Nacka)

Vilans skolas tillbyggnad i Nacka
Vilans skolas tillbyggnad

Sedan våren 2011 pågår en utbyggnad av Vilans skola för runt 12 miljoner kronor. Den nya byggnaden beräknas vara klar för inflyttning 19 augusti 2011. Tre förskoleavdelningar tillkommer. >> Läs mer om utbyggnaden av Vilans skola

Höjdens förskola byggs på Henriksdalsbergets innergård
Höjdens förskola byggs på Henriksdalsbergets innergård

På Henriksdalsbergets innergård byggs den tyvärr ordentligt försenade Höjdens förskola som drivs i Hälsans förskolas regi. Gamla byggnaden blev vattenskadad och fick rivas. Två förskoleavdelningar tillkommer. Nacka kommun angav hösten 2011 som preliminärt inflyttningsdatum. Men det känns lite för optimistiskt.

Ryssviken / Finntorp (Nacka)

Ryssvikens förskola, som drivs i Skrattegis regi, sätter igång sin verksamhet 1 november 2011 med fyra avdelningar. >> Läs mer om Ryssvikens förskola

P.S. Visste du att Västra Sicklaöns äldsta skola låg i Lugnet och drevs av magister Per Filip Hierta? Där undervisades föräldralösa barn. Kort därefter öppnade Nacka församling en småskola i anslutning som stängdes när (H)vilans skola öppnade sina portar på 1880-talet.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: