Snart dags för två helger med äppelkaksbuffé på brygghuset i Svindersvik

3 & 4 samt 10 & 11 september, klockan 12:00 – 16:00 är du välkommen till matcaféet i Svindersviks brygghus som dessa helger utökar sitt utbud med den årliga äppelkaksbuffé med frukter från Svindersvik gårds egen trädgård.

Äppelkaksbuffé på Svindersviks brygghus i NackaI buffén ingår minst sju sorters hembakat äppelkaka med vaniljkräm, kaffe / te / saft. Påfyllning och påtår är inkluderade. >> Läs mer om äppelkaksbuffén

Svindersviks fyrdelade trädgård med sina c:a 20 äppelsorter anlades på 1700-talet. Ett orangeri (= vinterträdgård) ingick, men demolerades när Värmdövägen drogs mellan Svindersviken och Finntorp, Sickla och Alphyddan.

Litet lantbruk på 1900-talet

Äppelträden i Svindersviks gård, NackaI artikeln ”Livet på Svindersvik under 1900-talet” av Carl Hammarskjöld kan man läsa att en av gårdens tidigare ägare, sidenfabrikören K. A. Almgren, hade en heltidsanställd trädgårdsmästare med egen trädgårdsdräng. Överskottet av blommor, bär, frukt och grönsaker sålde till sidenfabrikens anställda till priser avsevärt under markandsvärdet.

Man hade också en hästanspänd kärra vars dragare var inhyst i stallbyggnaden. En speciellt bred skyffel kunde dras efter kärran för att hålla trädgårds- och parkgångarna fria från ogräs.

Idag ägs Svindersvik gård och trädgården av Nordiska museet.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: