Nackas borgerliga majoritet sade nej till kulturhus på Henriksdalsberget

12 september träffades Nacka kommunfullmäktige för att bland annat rösta om Nackalistans motion om ett kulturhus för oss som bor på Västra Sicklaön.

Bakgrunden

Mikael Carlsson från Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige
"Vi vill ge eldsjälarna i Henriksdals en chans att utvecklas", sade Mikael Carlsson från Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige.

Fram till juli 2009 kunde privatpersoner, nätverk och föreningar på Västra Sicklaön hyra det s.k. Gula huset på Henriksdalsbergets innergård för fester, möten, diskussioner, kurser, kulturkvällar och liknande. Gula huset ägdes av Stockholmshem och förvaltades av Henriksdals lokala hyresgästförening.

Hyresgästföreningen, båtklubbar i Svindersviken, Västra Sicklaöns socialdemokrater och Hembygdsföreningen finns bland dem som använde Gula huset. Även Nacka kommun & Stockholm Vatten hade ett samrådsmöte här om Danvikslösen och Henriksdals 2010.

Jag har själv anordnat en vykortsutställning, en fest, en EU-debatt, ett reseföredrag, flera berättarkvällar och ett föredrag i Gula huset.

Juli 2009 tillföll Gula huset Bostadsrättsföreningen Svindersvik, när Henriksdalsbergets hyresrätter ombildades. Bostadsrättsföreningen hyrde ut Gula huset till Attendo Care som i sin tur byggde om det till ungdomslägenheter.

Motionen

Fritidsgården Glada Henkan på Henriksdalsbergets innergård
Fastigheten som skulle kunna inrymma ett kulturhus

Nackalistan såg inför kommunalvalet 2010 behovet av en ny mötesplats för Västra Sicklaöns föreningar, nätverk och grannar.

Lokalpartiets förslag går ut på att Nacka kommun köper hela fastigheten som idag inhyser fritidsgården Glada Henkan, en pizzeria, konstnärsateljéer och ett antal tomma lokaler. Nacka hade ju tidigare såld fastigheten för endast en miljon kronor (inte skratta!). Och att kommunen gör om fastigheten till ett kulturhus.

Fritidsnämnden och kommunfullmäktige säger nej

“Enheten Park & Fritid bedömer att det inte finns vare sig skäl eller möjlighet att för närvarande köpa in eller driva ytterligare verksamhetslokaler för fritids- och föreningsändamål på Henriksdalsberget“, står det i remissvaret där Nacka kommuns fritidsnämnd behandlar motionen.

Som skäl anges att antal ungdomar har minskat, men här glömmer man att ett kulturhus ska tjäna alla generationer. Alla från Ung företagsamhet och Henkans ungdomsråd till Röda korsets läxläsning, Hembygdsförening och Fisksätras bridgeklubb skulle kunna träffas här. Även bostadsrättsföreningar skulle kunna ha styrelse- och årsmöten i huset.

Därutöver skulle kulturhuset också kunna vara mer öppet för de nya grannarna i Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Finnboda. “Vår tanke var de ska byggas så att hjälper att binda ihop Henriksdal med sin nära omgivning”, sade Rolf Wasteson (vänsterpartiet) vid ett sammanträde i mars 2011.

Vid omröstningen i Nacka kommunfullmäktige den 12 september stödde Nackalistan, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna förslaget. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet röstade emot. Därmed blev det 21 mot 39 röster.

Rätt olyckligt att en sådan fråga har blivit en blockfråga.

>> Klicka här för att följa debatten via kommunfullmäktiges webb-tv (klicka där på punkt 12)

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: