1 juni stänger Aleris vårdcentral i DanvikCenter

SALTSJÖQVARN | Danviks vårdcentral i Aleris regi har knappt hunnit bli varm i kläderna. Men den ska redan stängas den 1 juni 2012 enligt ett beslut fattat av Sjukvårdsstyrelsen Söder.

Danviks vårdcentral i DanvikCenter på HästholmsvägenTrots den flitig inflytten av nya grannar till Henriksdalshamnen och Finnboda (plus Kvarnholmen inom kort) verkar vårdcentralen inte vara lönsam för Aleris. ”Vi har inte fått tillräckligt många patienter listade – i dag har vi ungefär 2000 patienter”, säger Thomas Andersson, affärsområdeschef för primärvården på vårdkoncernen Aleris till tidningen Mitt i Nacka.

Vårdkoncernen Aleris tog över Danviks vårdcentral av Proxima för ungefär ett år sedan.

Sedan starten arbetade man flitigt med att utöka utbudet med exempelvis kvällsöppettider, vaccineringar, kiroprakt och alkoholterapeut. Däremot har man misslyckats marknadsföra sig gentemot nya och gamla grannar – något som kräver att man är allert när nya hus är inflyttningsklara.

Andra förklaringar för den sega rekryteringen av patienter kan vara att många nyinflyttade har fortfarande sina gamla vårdkontakter kvar som de inte ger upp så snabbt. En tredje förklaring är att många grannar som jobbar i innerstan har hellre sina vårdkontakter nära jobbet.

Vad händer nu?

Fördelen med vårdcentralen var att den var på gångavstånd för många. De närmaste vårdcentralerna ligger i Sickla, Hammarby Sjöstad eller på Södermalm. Så i framtiden slipper du inte åka buss eller bil.

Det andra problemet är att vårdcentralerna runtom har långa väntetider. Vissa tar rentav inga nya patienter trots löften om ”fritt vårdval”.

De närmaste vårdcentralerna är:

  • Mottagningen Sjöstaden Barnängsgatan (Barnängsgatan 21, tel 08-510 609 40)
  • Hammarby Sjöstads Husläkare (hammarby Allé 93, 2 tr, tel 08-462 25 00)
  • Sickla Hälsocenter (Planiavägen 5, tel 08-556 744 00)
  • Åsö Vårdcentral (Åsögatan 160, tel 08-691 46 00)

>> Klicka här för att se alla vårdcentraler i närheten

Vad händer med dina prover och journaler?

På Aleris hemsida kan man läsa att du som väntar provsvar och remisser kan vända dig till Aleris Vårdcentral Björkhagen (tel: 08-686 53 02, besöksadress:  Halmstadsvägen 41, 121 53 Johanneshov). Journaler överförs också dit om du inte motsätter dig. >> Läs mer om utfasningen av vårdcentralen

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: