Ulla Lemberg spelar in dokumentär om barnsexhandel

HENRIKSDALSBERGET | Under året regisserar fotografen Ulla Lemberg, som bor på Henriksdalsberget, dokumentärfilmen Världens Viktigaste Film om barnsexhandel tillsammans med producenten David Herdies.

David Herdies, Camilla Skagerström och Ulla Lemberg i Kambodja
David Herdies, Camilla Skagerström och Ulla Lemberg i Kambodja (bild: SupportKim.se)

“Barnsexturism är kommersiellt sexuellt utnyttjande av barn i samband med turism eller annat resande. Barnsexturismen växte fram under 1960- och 70-talet under Vietnamkriget i samband med soldaternas rekreationsresor till bl a Filippinerna. När kriget slutade 1975 fanns en etablerad sexindustri i dessa länder. Under 1970- och 80-talet kom Thailand och Filippinerna att bli fristäder för personer som förgriper sig sexuellt på barn. Barnsexturismen är idag global. Resmålen finns i alla världsdelar, liksom förövarna.

En förövare kan resa med den sexuella exploateringen av barn som huvudsyfte, men det handlar ofta om personer som utnyttjar barn sexuellt för att möjligheten plötsligt finns där”, skriver barnrättsorganisationen ECPAT.

Under produktionen av Världens Viktigaste Film besökte teamet bland annat Kambodja och Rumänien. “Vi känner glädje över att se en pappa mata sitt lilla barn, full av kärlek. Men lika nedslagna när vi ser den stora sexturismen pågå helt öppet”, skriver Ulla om resan till Kambodja på filmprojektets blogg SupportKim.se.

Filmklipparna Kristin Grundström och Erik Andersson sitter just nu och klipper filmen.

Projektet stödjs av ECPAT Sverige och möjliggörs tack vare stöd från PostkodLotteriet och buy aid AB.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: