Stort bakslag för byggprojektet på Kvarnholmen – domstol upphäver detaljplan

KVARNHOLMEN | Naturvänner och boende i Vikdalen firar nu eftersom miljö- och markdomstolen vid Nacia tingsrätt har upphävt detaljplanen för Kvarnholmsförbindelsen. Här ingår bron över Svindersviken, tunneln genom Ryssbergens urskog och tillhörande av- och påfarter.

Miljökonsekvensbeskrivningen är inte tillräckligt omfattande. Dessutom har kommunen försökt förminska bristerna i detaljplanen och överdrivit siffror för att försvara den.

Domstolen upphäver samtidigt länsstyrelsens beslut att inte beakta en boendes överklagande. Besluten kan försena projektet med flera år eftersom man antagligen måste börja om med flera steg i beslutsprocessen.

Klicka här för att läsa hela domstolsbeslutet om Kvarnholmsförbindelsen

image

8 svar till “Stort bakslag för byggprojektet på Kvarnholmen – domstol upphäver detaljplan

 1. Jag tror att du är ganska ensam i önskan om mer biltrafik (11.000 bilar per dag?) bredvid bostäder på Finnberget och Finnboda, Vilans skola och Finnboda förskola. Det finns varken bullerskydd eller någon som helst plan för bättre kommunaltrafik (alltså inte någon buss som åker 2 gånger i timmen).

 2. Tommy Sjöstrand

  Arga frågor om varför vi inte får ökad trafiktäthet på Kvarnholmsvägen??? Jag efterlyser fortfarande någon form av logik i ditt resonemang men hittar absolut noll av denna vara. Vi som bor efter Kvarnholmsvägen är inte så ”giriga” att vi kräver att få alla partiklar östa över oss!

 3. Just Finnboda och Finnberget. Missade du de arga frågorna från grannar i Finnboda på HSB:s möte i höstas, eller från grannarna på Finnberget på fp:s möte för några år sedan?

 4. Tommy Sjöstrand

  Inte populärt i vilket område? Du talar väl inte om Finnboda där jag bor? Skulle för mycket trafik nu innebära att vi vill ha ALL trafik till och från Kvarnholmen fortsättningsvis? Lite logik, tack!
  Och så myten om Kvarnholmsbron som en genomfartsled. Var står det skrivet? Är det inte fp-Lennarts desinformation som du vidarebefordrar. Tänk på din roll!

 5. Tommy, grannar i Finnboda och på Finnberget klagar redan nu på för mycket trafik på Kvarnholmsvägen. Det finns inget bullerskydd alls! Att leda trafik från Värmdövägen till Forum via Kvarnhomlsbron är inte populärt i området.

 6. Tommy Sjöstrand

  Inte många boende utefter Kvarnholmsvägen jublar. Domen framstår som ett skämt så länge som konsekvenserna av en utebliven bro inte utretts. Jag utgår från att boende på Kvarnholmen förväntas ha behov av att åka bil till och från hemmet under alla omständigheter. Var ska de då åka? Nackalistan, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet kanske kan utreda frågan och samtidigt klargöra sin människosyn (i förhållande till några högst eventuellt drabbade träd). Tills vidare får man väl ändå gratulera de särintressen som lyckats så till den milda grad lurat skjortan av mark- och miljödomstolen.

 7. Glädjande, mindre biltrafik blir det… Man borde nöja sig med en gång och cykelbro över till Nacka Forum… Möjligen kompletterat med hissbana…

  Fast dom brukar ju oftast krångla, jfr Nacka strand…. Avstängd 90% av tiden…

 8. Christina Ståldal

  Hurra, för miljön och för att det finns granskande myndigheter som inte sväljer vad som helst. Vi i Nackalistan är glada av flera skäl, främst för miljö och natur, för närboende som har riskerat att drabbas, av ekonomiska skäl för Nackas hårt ansträngda budget och för den bebyggelseutveckling i kommunen som behöver bromsas. En stor seger som inte kom helt oväntat med tanke på de klena utredningar m.m. som görs i Nackas planer i andra sammanhang. Seger för Nackalistan, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Kommentera