Folkhem planerar höghus i trä i Danvikstull

DANVIKSTULL | Enligt Dagens Nyheter planerar byggherren Folkhem för höghus i trä i Danvikstull.

Danvikstull med Saltsjöbanan, Värmdövägen, Danviksbron och Det Vita Huset
Danvikstull med Saltsjöbanan, Värmdövägen, Danviksbron och Det Vita Huset

De ska ligga där SL has bussdepån idag.

”Vi använder trä främst av miljöskäl. Det går åt mycket mindre energi vid produktionen och leder därför också till lägre koldioxidutsläpp när man använder trä i byggandet. Om Sverige och Stockholm ska klara miljömålen måste vi börja bygga mycket mer i trä. Det är också ett förnybart material eftersom nya träd planteras och så småningom blir nytt byggmaterial”, säger Arne Olsson, Folhems vd, till Dagens Nyheter.

Trä som byggmaterial har tidigare inte varit så ovanligt på Västra Sicklaön. Idag kvarstår Villa Bergshyddan på Fåfängan, paviljongen, brygghuset, ladan och Villa Kullen vid Svindersvik gård, superfosfatfabrikens trävillor på Kvarnholmen och i Gäddviken, svara ladan på Finnboda kaj, Bergsunds villor vid Danvikshem, snickeriet nedanför Danvikshem samt trähuset vid Danviks dårhus.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Folkhem planerar höghus i trä i Danvikstull”

  1. Trä har kortare livslängd än betong och brandskyddet är inte lika bra… När huset byggs så räcker brandskyddet till men hur ser det ut om 50 år?

    Jag skulle aldrig köpa en lgh i ett höghus av trä… Fast i ärlighetens namn så är de flesta hus som byggs idag av usel kvalitet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: