Artikel om Ryssviken i magasinet Nackapaper

SVINDERSVIK | Reklammagasinet Nackapaper som delas ut till alla hushåll i Nacka bjöd i senaste numret på en artikel om Ryssviken, dagens Marinstaden mittemot Kvarnholmen.

Ryssviken i Nacka före uppresningsningen inför bygget av Marinstaden
Ryssviken i Nacka före uppresningsningen inför bygget av Marinstaden

I artikeln kan du bland annat läsa om att Ryssviken användes liksom Dockan längre in i Svindersviken som oljehamn. Senare blev Ryssviken en skrotningsplats för allt som kunde flyta på vatten, däribland ryska pontoner som gav viken smeknamnet Lilla Murmansk.

Artikeln nämner också Åse Fougners dokumentär Ryssviken om folk som bodde bland gamla trålare, minsvepare och pråmar, och som tvingades flytta när platsen skulle rensas upp inför nästa projekt: Marinstaden.

En av sjövillorna i Marinstaden, Nacka
En av sjövillorna i Marinstaden

Idén kring bostadsprojektet Marinstaden föddes på 90-talet om att skapa lyxigt boende på och nära vatten för båtägare. Bolaget som skulle bygga ett litet samhälle här gick i konkurs. Men Marinstaden AB  fortsätter att bygga i vattentomten för c:a 65 bostäder i takten som efterfrågan erbjuder.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: