Kajhus och förskola kandidater till Nacka stadsbyggnadsutmärkelse 2013

KVARNHOLMEN / HENRIKSDALSBERGET | Kajhusen på Kvarnholmens norra kaj, förskolan på Henriksdalsbergets innergård och ombyggnaden av gamla kontoret på Kvarnholmen var tre av årets kandidater till Nacka stadsbyggnadsutmärkelse.

Henriksdalsbergets förskolaFörskolan på Henriksdalsberget (SWECO Architects, Eva Söderlundh, Pirkko Lampila, Shira Jacobs gården) hyllades för bland annat bra energiprestanda, halva energiförbrukningen jämfört med myndighetskraven.

Kajhusen på Kvarnholmens norra kaj
Kajhusen på Kvarnholmens norra kaj

Kajhusen på Kvarnholmen (Nyréns arkitektkontor, gm Johan Nyrén och Jens Almström) hyllades för att klara av anpassningen till befintliga byggnader utan att avstå från att tillföra något nytt.

Ombyggnaden av gamla kontoret på Kvarnholmen (Arkitekthuset) hylllades för att i hög grad behålla autenticitet. De exteriöra ändringarna har skett med stor respekt för byggnaden.

gamla kontoret på kvarnholmen

Fönstren har renoverats eller nytillverkats av kärnvirke lika de ursprungliga.

Omröstningen under stadsbyggnadsdagarna 19-20 april gav segern till konstinstallationen “Sickla vatten”. Läs mer om Nacka stadsbyggnadsutmärkelse 2013

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: