Arkeologisk förundersökning i skogen mellan Henriksdalsberget och Kvarnholmsvägen

Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget

HENRIKSDALSBERGET | Nacka kommun planerar stora ändringar i Henriksdal, vänster & höger om Kvarnholmsvägen. Så finns det exempelvis idéer om att placera bostadshus på naturmark mellan Henriksdalsringen, Henriksdalsbacken och Kvarnholmsvägen. Det är dock gammal kulturmark med rester efter både en vikingaborg & gård från 1700-talet.

Vikingaborgen

Här och i Henriksdalsbergets övriga släntar befinner sig murrester efter vikingarnas fornborg på Henriksdalsberget. Fornborgen har fått nr 100 i riksantikvarieämbetets fornlämningsregister för Nacka.

Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget
Murrester efter fornborgen på Henriksdalsberget

Inför bygget av Henriksdalsringen i mitten av 1960-talet har Björn Ambrosiani och Jan Norrman undersökt dessa rester eftersom man förstod att miljonprojektet kommer att förstöra fornlämningen. Arkeologerna kunde konstatera följande:¹

  • En datering av fornlämningarna är svår. Den kan sträcka sig ”från långt bak i förhistorisk tid och fram till Stockholms grundläggning på 1200-talet”.¹
  • Fornborgen ingår i kategorin som hade enkla murar omkring bergsplatån med lite lägre murar i brant terräng och högre murar med en påbyggnad av trä där terrägen är mindre brant.
  • Den hade varken röse eller flyttbock. Det finns inte heller bevis för att det fanns en bebyggelse inom borgens murar.
  • Det framskjutna läget i förhållandet till farlederna (Henriksdalsberget var en egen ö mellan Svindersviken och Saltsjön) är typiskt för borgar som tjänade som utkikspost med vårdkase som ingår i en vårdkaskedja längst kusten för att varna om fara.
  • Borgen kan också ha tjänat som garnissonsplats där kungen eller bönderna höll en liten styrka för att förhindra anfall i bygden.

Ny arkeologisk förundersökning

Uppenbart har Stockholms länsmuseum i slutet av juni / början av juli inför projekteringen av Henriksdal gjort en ny förundersökning vänster om zick-zackvägen / slingerbulten som går från Kvarnholmsvägen upp mot Henriksdalsringen.

Med någon slags grävmaskin som tog sig upp hit röjde man i området, hittade några föremål som dock lämnades på plats. Däribland finns en rund kvarnsten med hål i mitten, ett par damstövlar i läder, keramikskärvor, plåt (från något tak?), kakelplattor och annat.

De här föremålen måste var av nyare ursprung, kanske från gården som revs när Kvarnholmsvägen byggdes. Kakelplattan och cykelmärket daterade jag själv till decenniet före andra världskriget.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Nacka, Sverige

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

En kommentar till “Arkeologisk förundersökning i skogen mellan Henriksdalsberget och Kvarnholmsvägen”

  1. Jag har också varit där och tittat. Jag hittade en hel gammal ölflaska, gjord för att stängas med kork. Samt en skärva från en kakelugn, tror jag, med följande text: ”Made in England specially for P. Naumburg & Co. Stockholm”.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: