Vi minns: Biblioteket på Henriksdalsringen 1 – skriv om dina minnen!

HENRIKSDALSBERGET | Innan vågen av centraliseringar, nedläggningar och privatiseringar nådde Nacka hade Henriksdalsberget en egen biblioteksfilial på Henriksdalsringen 1, alltså där kemtvätten och frisören har sin verksamhet idag.

1969 öppnade man ett provisoriskt bibliotek som 1971 flyttades till nämnda lokalen. Senare flyttades det till nedlagda skolans matsal (låg den i den nu rivna skolan på innergården eller byggnaden som inhyser Henriksdals fritidsgård Glada Henkan?) med minskat öppethållande.

1996 lade Nacka kommunen ned biblioteket. Anledningen var vikande besökarsiffror och ekonomiska åtstramningar. Som alternativ hade Nacka kommun under en tid biblioteksservice på fritidsgården och även på Vilans skola.

Bland bibliotekets personal fanns också Barbro Bolonássos som 2002 blev Årets Nackabo.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nya försök att öppna ett bibliotek på Västra Sicklaön

1998 försökte Centerpartiet i en motion att återigen öppna biblioteket men Nacka kommun angav då att det behövs 5.000 personer i betjäningsområdet för att det ska funka. 2009 var det Västerpartiet som förslog ett kulturhus i närheten av Henriksdalsberget där ett bibliotek kunde ingå. Liknande förslag har man också hört från folkpartiet och socialdemokraterna.

I dagsläget finns i våra trakter endast

  • skolbiblioteket på Vilans skola
  • ett bibliotek för Danvikshems boende
  • samt musik- och teaterbiblioteket på Kvarnholmsvägen som används i forskarsyften.

I fall kulturhuset på Kvarnholmen blir av, så skulle det kunna inhysa ett bibliotek också. Kvarnholmen hade ett eget bibliotek i markententerihuset, som låg bredvid kvarnen på öns norra sida, och revs på 1980-talet.

Ett svar till “Vi minns: Biblioteket på Henriksdalsringen 1 – skriv om dina minnen!

  1. Mia Mutembei

    Lokala hyresgästföreningen höll biblioteket öppet både när det låg nere vid busshållplatsen och när det låg i fritidsgårdens lokaler i skolans gamla matsal. Henkan är ett trevligt ställe
    :-7
    Mia

Kommentera