Vi minns: Biblioteket på Henriksdalsringen 1

nacka, henriksdalsberget: folkbiblioteket på henriksdalsringen 1, foto: lennart holmssten, mitten av 1970-talet

Innan vågen av centraliseringar, nedläggningar och privatiseringar nådde Nacka hade Henriksdalsberget en egen biblioteksfilial på Henriksdalsringen 1, alltså där Henkans Livs & Kemtvätt och frisören har sin verksamhet idag.

1969 öppnade man ett provisoriskt folkbibliotek som 1971 flyttades till nämnda lokalen.

Senare flyttades det till nedlagda skolans matsal, alltså i byggnaden som nu inhyser Henriksdals fritidsgård Fryshuset och konstnärsateljéer. Men biblioteket fick minskat öppethållande.

Henriksdalsberget, Nacka: Fritidsgården Glada Henkan på Henriksdalsberget innergård
Gamla skolmatsalen på Henriksdalsringens innergård har fungerat som föreningslokal för Kurdiska riksförbundet, fritidsgården Glada Henkan och nu Fryshuset, Munters pizzeria och konstnärsateljéer

1996 lade Nacka kommunen ned biblioteket. Anledningen var vikande besökarsiffror och ekonomiska åtstramningar. Som alternativ hade Nacka kommun under en tid biblioteksservice på fritidsgården Glada Henkan och även på Vilans skola och förskolor.

Bland bibliotekets personal fanns också Barbro Bolonássos som 2002 blev Årets Nackabo.

Länge fanns på husväggen mellan Henriksdalsringen 101 och 103 en skylt som skvallrade om åt vilket håll man skulle gå för att komma till ICA klippan (alltså ICA Nära Henriksdal), biblioteket och Posten.

nacka, henriksdalsberget: gammal skylt för henriksdalsbergets centrum skvallrar om ica, bibliotek & posten
nacka, henriksdalsberget: gammal skylt för henriksdalsbergets centrum skvallrar om ica, bibliotek & posten
Nacka, Sverige

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Vi minns: Biblioteket på Henriksdalsringen 1”

  1. Lokala hyresgästföreningen höll biblioteket öppet både när det låg nere vid busshållplatsen och när det låg i fritidsgårdens lokaler i skolans gamla matsal. Henkan är ett trevligt ställe
    :-7
    Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: