Bara trästubbar kvar av ekarna på Kvarnholmen

Vägbygge på Kvarnholmen förstör en liten skog - Kvarnholmsförbindelsen

Imponerande hur långt man har kommit på Kvarnholmens norra kaj med förvandlingen av de två silobyggnaderna och Qvarnen Tre Kronor till lyxiga bostäder med utsikt över Saltsjön och Djurgården. Vi var däremot skockade vad som händer med naturen på andra sidan.

Där har man skövlat mäktiga och gamla ekar, kastanjer, björkar och tallar. Därefter täcks vegetationen med flera ton stenkross inför bygget av en bilväg mot Nacka Forum, så kallade Kvarnholmsförbindelsen där även en bro och tunnel genom framtida naturreservatet Ryssbergen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Ganska otroligt att det här har moderaterna, socialdemokraterna, kristdemokraterna och några folkpartister röstat för i Nacka kommunfullmäktige.

Gammelek i Fredriksberg på Kvarnholmens yttersta del
Så här såg gammeleken och vegetationen ut innan vägbygget började

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

7 reaktioner till “Bara trästubbar kvar av ekarna på Kvarnholmen”

  1. En livsmedelsbutik är planerad på Kvarnholmen. Men den kommer att ha svårt ha överleva om man ska locka med en bilbro som ska gå till Nacka Forum.

  2. Ja stäng av värmdöleden för privatbilism så bussar lätt kan komma ut mot slussen och sätt in skyttelbussar till matvaruaffärer så de boende lätt kan handla mat. För på den gamla tiden fanns det matvaruaffärer både på Finnberget och Kvarnholmen. Biltrafiken skulle minska stort om vi boende kunde utföra ärenden enkelt inom promenadavstånd

  3. Gårdagens tänk att man alltid behöver ytterligare bilvägar när bostäder ska byggas. Det finns redan Hästholmsbron och Finnbergstunlarna. Lägg till bättre buss förbindelse.

    Inte ens KF:s gamla livsmedelsindustri på Kvarnholmen behövde ytterligare en bilväg.

  4. Av onda ting så måste man välja. Bostäder behövs. Och de boende behöver komma från bostäderna vidare mot affärer och arbetsplatser. Hur skall man göra? Felet var att överhuvudtaget bygga bostäder och använda marken på Kvarnholmen. Eller? I vilket fall som helst så måste en fungerande infrastruktur finnas.

  5. Jag blir ledsen när jag ser hur min barndoms ö förstörs och Udden där pappa med flera hade så fina potatisland och blomland. Får man fälla ekar hur som helst?

  6. Man blir verkligen ledsen att ekonomiska intressen alltid övertrumfar bevarande av natur som vi alla behöver för rekreation.

  7. Under gammeleken växte det ett stort bestånd av svart trumpetsvamp. Hade tänkt visa min barn var vi lekte men tyvärr kom jag på det försent…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: