Undersökning visar: Ungdomar gillar fritidsgården Glada Henkan för att ta det lugnt och hänga där

Henriksdalsberget, Nacka: Fritidsgården Glada Henkan på Henriksdalsberget innergård

Våren 2013 gjordes en undersökning bland ungdomarna som besöker Nacka kommuns fritidsgårdar. Även 21 ungdomar från Henriksdalsberget svarade om fritidsgården Glada Henkan.

En fråga var ”varför går du till fritidsgården?”, som 71 % av ungdomarna från Henriksdalsberget besvarade med ”för att ta det lugnt och hänga där”. 52 % tycker att det är mysigt där. 62 % går dit för att träffa sina kompisar. 48 % tycker att det är kul där.

Pojkar är egentligen den dominerande besökargruppen på Nackas fritidsgårdar. Könsfördelningen på Glada Henkan, Folkans och 2:ans fritidsgård är dock mest jämn.

Ungdomarna på Glada Henkan kunde också ge betyg på kvalitet och tillgänglighet som blev 4,46 av 5 som ligger därmed lite högre än kommungenomsnittet på 4,45. Högst delbetyg på 4,86 fick svaret ”på fritidsgården kan jag ta det lugnt, träffa kompisar och det är okey om man inte vill göra något särskilt”. Däremot efterfrågar man bättre utrusning och möjlighet att få nya intressen.

Personalens bemötande och kompetens fick 4,49 som därmed ligger under kommungenomsnittet på 4,57. Ungdomarna känner sig på fritidsgården Glada Henkan mer välkomna än ungdomarna på de andra fritidsgårdarna däremot tycker de inte att fritidsledarna kan inspirera till olika aktiviteter.

När det gäller delaktighet och inflyttande fick Glada Henkan betyger 4,04 av ungdomarna. Nacka kommuns genomsnitt ligger på 4,19. Ungdomarna uppskattar att de kan vara med och hjälpa till i fiket, fixa saker eller vara med och ordna aktiviteter. Däremot vill de ha mer inflyttande över hur fritidsgården ser ut och vad som ska köpas in.

Andelen som svarar att de vill påverka är högre än andelen som menar att de har påverkat på alla fritidsgårdar utom på Henriksdals fritidsgård.

Klicka här för att se hela undersökningen

Henriksdalsberget, Nacka: Fritidsgården Glada Henkan på Henriksdalsberget innergård
Henriksdalsberget, Nacka: Fritidsgården Glada Henkan på Henriksdalsberget innergård

 

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: