Arkitekt vill förvandla linoljelager i Henriksborg till kontorshus

Harryan arkitektur och design har lämnat in en bygglovsansökan om att förvandla det Sommelius q-märkta linoljelagret på Västra Finnbodavägen 8 till ett kontorshus med en påbyggnad på två våningar.

Ett tidigare förslag med en vånings tillbyggnad har fått avslag både av Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten med motivering att en tillbyggnad innebär en åverkan på den q-märkta exteriören och därmed strider mot detaljplanen.

Nya förslaget kommer sannolikt att dras i Stadsbyggnadsnämnden närmsta månderna. Boende har hittills inte informerats av kommunen om bygglovsansökan. Många vill att byggnaden äntligen används till något istället för att förfalla. ”Vi vill dock att det skall ske på ett varsamt sätt där de unika kulturvärden som byggnaden har bevaras”, skriver en granne i Henriksborg.

Arkitekten vill uppenbarligen bevara linoljelagrets exteriör genom att använda stenbyggnaden som fundament, innergård och ljuskälla. Läs mer på arkitektens hemsida

image
gamla linoljelagret ska tydligen bara vara någon slags fundament och innergård (bild: harryan)
image
planerade påbyggnaden (bild: harryan)
image
linoljelagret idag

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

En kommentar till “Arkitekt vill förvandla linoljelager i Henriksborg till kontorshus”

  1. Äntligen vet jag vad det är för byggnad som man passerar varje dag! Kul att man har lite planer för kåken än att bara låta det förfalla.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: