Bostadsrättsförening på Henriksdalsberget producerar egen energi

Solpaneler på Henriksdalsberget i Nacka

Strax före jul installerade bostadsrättsföreningen Utsikten 1-35 på Henriksdalsringen i Nacka solceller på vindstaket.

132 solpaneler på vardera 250 watt levererar ström till tvättstugan, garage, trapphus, hissa och vindar.

Anläggningen betalar sig inte förrän efter 13 till 14 år i värsta fall om man inte räknar in någon höjning av elpriset, ev. statsbidrag eller skatterabatt på försåld el respektive försäljningsinkomst av överskottsel.

Solpanelerna har en livslängd på 40 år. När investeringskostnaden är avbetald kommer anläggningen att ge en besparing på 570.000 kronor i minst 15 år vid full kapacitet respektive på 300.000 kronor i ytterligare 10 år med 80 procents kapacitet.

Snö och skuggor för att paneler inte kan leverera el men när solen skiner som mest på sommaren kommer bostadsrättsföreningen troligtvis inte att kunna göra av med all el som produceras. Då kan den säljas på marknaden.

Solpaneler på Henriksdalsberget i Nacka
Solpaneler på Henriksdalsberget (bild: brf Utsikten 1-35)

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: