Boken Hemsökt tar upp mord av trädgårdsdräng i Svindersviken

Köksflygeln på Svindersvik gård

Petter Inedahls nyligen utkomna bok Hemsökt tar upp 200 platser i Storstockholm som hemsöks av spöken och gengångare, däribland Svindersvik gård.

I boken berättar Petter om hur en trädgårdsdräng ska 1760 ha blivit mördad av en kusk under nyårsfirandet på Svindersvik gård. Mordet maskades som ett självmord.

Sedan dess har många besökare vittnat om kyla på platsen bakom köksflygeln. Även viskningar och skuggor som vandrar oberoende av solståndet berättas om.

En annan plats på Västra Sicklaön man brukar säga att de hemsöks är Danvikshem:

”T.ex så har de en jättegammal hiss som ser ganska otäckt ut. Den används dagligen av personalen. Hur som helst under min tid där hände det att hissen åkte upp till tredje våningen och stannade där helt av sig själv. jag har även varit med om att lamporna slocknade, skrivaren sattes igång utan anledning osv. Inget man läger märke till om man inte tänker på det egentligen”, skriver en tidigare anställd på Danvikshem.

På äldre tid hemsöktes Henriksdal av svarta damen. Innan elektriciteten kom till gårdarna mellan Henriksdalsberget, Henriksborg och Finnboda, var det antagligen becksvart på nätterna i trakten.

Köksflygeln på Svindersvik gård
Köksflygeln på Svindersvik gård (bild: Holger Ellgård / Wikipedia)

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: