Gående måste nu vänta längre på grönt vid Värmdövägen i Henriksdal

Att befolkningen på bägge sidor Värmdövägen i Henriksdal mellan Nacka och Hammarby Sjöstad har ökat markant och kommer att växa ytterligare har våra trafikplanerare helt missat. Trafikljusen prioriterar nämligen inte längre gående och cyklister som vill ta sig över Värmdövägen utan bussar och bilar.

image

Två justeringar gjordes av Trafikkontoret (samma som inte bryr sig om att trafikljusen i korsningen Värmdövägen / Kvarnholmsvägen / Häsholmsvägen är avstängda då och då) för några månader sedan:

1. Nu hinner det bli grön gubbe två gånger i rad för övergång över Kvarnholmsvägen innan det blir grönt över Värmdövägen.

”Detta gör att folk stressar och springer mellan bilarna vilket är livsfarligt. Det är Värmdövägen folk vill gå över. Inte Kvarnholmsvägen”, skriver grannen Johan Lindstén i ett email till Trafikkontoret.

2. Nu finns det skilda knappar för cyklister och gående över Värmdövägen för att det ska bli grönt. Gående missar dock att det är knappen för gående de ska trycka på. Om de trycker på cyklistknappen så hinner de bara med halva övergångsstället eftersom den slår på rött mycket snabbare än gåendeknappen.

”När det sedan blir grönt så går alla och hinner bara över till mitten innan det blir rött. Synen som mötte mig igår sker precis varje dag flera gånger om dagen där barnvagnar och barn står med livet som insats för att inte bli överkörda. Tunga lastbilar/bussar med mera dundrar förbi bara centimetrar från fotgängare”, skriver grannen Johan Lindstén.

Trafikkontoret har svarat så här:

”Det är alltså inget fel utan det ska vara så här. Vi har inga planer på några ändringar på platsen”.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

2 reaktioner till “Gående måste nu vänta längre på grönt vid Värmdövägen i Henriksdal”

  1. Det är inte något nytt har varit så sedan åtminstone 2003 jag flyttade hit då, men trafiken har ökats så därför springer man som en liten ”scud missil”. Denna trafikplats är bedrövlig så trafikkontoret måste bara göra något vettigt av den. De borde själva gå dit och pröva hur man tar sig över säkert.
    Har hört att det har varit förslag på en gångbro

  2. Det är också ett problem att alltför många gångtrafikanter går på cykelpassagen, vilket jag tror beror på att den är överdimensionerad. De borde bredda övergångsstället något och smalna av cykelpassagen.

    Dessutom ligger stopplinjerna för cyklar i höjd med stolpen, vilket gör att man måste rulla över stopplinjen med framhjulet för att kunna trycka på knappen. Det är inte särskilt väl genomtänkt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: