Öppna servering för pensionärer i Gula huset på Henriksdalsberget?

Reyaz Terzi, företagaren som håller i skrädderiet, kemtvätt och kiosken på Henriksdalsberget, har lång erfarenhet från restaurangverksamheter. Nu har han kommit med idén att öppna en servering för Henriksdalsringens pensionärer och andra i Gula huset som tidigare inhyste en förskola och fritidsgården Glada Henkan.

Gula huset på Henriksdalsberget
Gula huset på Henriksdalsbergets innergård

Det finns flera argument för hans förslag:

  • Gula Huset användes som föreningslokal fram till utförsäljningen av Stockholmshems bestånd av hyresrätter på Henriksdalsringen.
  • Idag saknas billiga, lätt tillgängliga och obyråkratiska mötesplatser på Henriksdalsberget. Det har funnits tidigare försök från exempelvis Hyresgästföreningen, Nackalistan, Vänsterpartiet att skapa ett kulturhus på Henkan. Kommunen fokuserar dock på Dieselverkstan och i framtiden ett kulturhus på Kvarnholmen – långt borta från Henkans pensionärer.
  • Många pensionärer på Henriksdalsberget är isolerade i sina lägenheter och får lite social kontakt.
  • Nacka kommuns entreprenörer levererar centralt producerad mat – oftast matlådor för hela veckan som står i frysen. Istället skulle man kunna laga färska och nyttiga luncher för en billig peng.
  • Kanske Nacka kommun kan inom planerna på över 50 nya fastigheter för 5.000 invånare i Henriksdal avvara resurser åt en mötesplats och servering på Henriksdalsberget. Inte minst eftersom Nacka kommuns renovering av köket i stadshuset kostade 30 miljoner!

Skräddaren har fått försiktigt positiva signaler från Brf Utsikten 1-35 men ett sånt projekt kräver så klart finansiering från alla tre bostadsrättsföreningar på Henriksdalsringen (inte minst brf Svindersvik som äger Gula huset) och Nacka kommun. Inte minst befintligt kök och löpande underhåll måste klaras av finansiellt.

 

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

En kommentar till “Öppna servering för pensionärer i Gula huset på Henriksdalsberget?”

  1. Bra ide. Jag hoppas det går igenom. Men jag har en liten annan tanke.. Lite för ungdomar o andra som inte gör så mycket. Det är ju inte bara gamlingar som sitter hemma…Tänkte kanske senare på kvällen lite internet cafe, .Lite dart o Biljard. Min ide är kanske jätteknäpp men jag tror jag tänker rätt.jag behöver byta yrke, o tänker syssla just m det m det funkar inte där jag bor.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: