Minnen efter Finnboda varv förevigade i gatstenen

Gatsten påminner om stapelbädd i Finnboda

Bockkran, Svetsloppa och Stapelbädd är tre ord med anknytning till Finnboda varv som har förevigats i metall i gatstenen på torget mellan ICA Nära Finnboda, brf Saltsjö Vy och Marketenteriet.

Området mellan Docklands, Finnboda varvs tidigare svetshallar och brf Saltsjö Vy nedanför Finnberget inhyste tidigare flera varvsanläggningar som nu blir påminda om med hjälp av gatstenen. Detaljerna finns nedskrivna i en artikel i Nackaboken från 2006 (pdf) som jag sammanfattar nedanför:

Slutet av 1800-talet: Första stapelbädden byggs för Finnboda slip.
1918-1920: När Sveabolaget tar över och bildar Finnboda Varf uppförs en modernare stapelbädd.
1926: Andra moderna stapelbädden anläggs.
1940-talet: Under Andra världskriget utvidgas och förstärks stapelbäddarna.
1959: Varvet anpassas för att kunna bygga något större fartyg. I svetshallarna förtillverkas skrovdelar som sedan lyfts med kran från svetshallen förbi dess undanrullande tak för att på stapelbädden svetsats vid skrovet. En ny hall byggs i fonden av stora stapelbädden mellan Finnberget och svetshallen. Här uppför man också en kranbana med två kranar.
1970-talet: I samband med oljekrisen tar statliga bolaget Svenska varv över för att bli dotterbolag till Götaverken under namnet Götaverken Finnboda AB. En bockkran uppförs över den breddade stapelbädden för att kunna bygga fartyg på 35.000 ton.

Gatsten påminner om bockkran i Finnboda varv Gatsten påminner om stapelbädd i Finnboda Gatsten påminner om svetshallarna i Finnboda

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Minnen efter Finnboda varv förevigade i gatstenen”

  1. Har förstått av dom som jobbar med detta att det totalt ska bli 12 ord kopplade till Finnboda Varv, bland annat några namn båt byggda båtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d