Höghus på och nedanför Henriksdalsberget kan ge sämre mikroklimat och otrygghet

Som tidigare rapporterat kommer Nacka kommun att föreslå att nya höghus byggs mellan Henriksdalsberget och Henriksborg, på själva Henkan och i mellan Gäddviken och Kvarnholmen.

Höghusen i Henriksdal med 12 våningar kommer förhoppningsvis att presenteras på samrådet våren 2016. I senaste numret av Stadsbyggnadsnytt har Nacka kommun belyst fördelar och nackdelar med sådana höghus. Läs själv artikeln i Stadsbyggnadsnytt

Fördelar med höghus i Henriksdal
Det som talar för är att det ger många nya bostäder och skapar underlag för kommunikationer och stadsliv. Pratet om att det frigör mark för grönytor och liknande är nog bara prat eftersom det är just grönytor i slänten mot Kvarnholmsvägen kommer att försvinna.

Dessutom har Nacka kommun och SL ingen plan på förbättrade kommunikationer som lanseras samtidigt.

Nackadelar med höghus i Henriksdal
Det som talar mot är att det blir skuggor och mer vind. Dålig koppling till gatan kan skapa otrygghet. Att natur och utsikt försvinner i just Henriksdal nämns inte.

områden på västra sicklaön i nacka där höghus kan byggas (bild: stadsbyggnadsnytt)
områden på västra sicklaön i nacka där höghus kan byggas (bild: stadsbyggnadsnytt)

 

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “Höghus på och nedanför Henriksdalsberget kan ge sämre mikroklimat och otrygghet”

  1. Tycker att det är bra att bebygga dessa otillgängliga branta grönområden där kommunikation, vägar och närhet till avlopp finns
    i stället för att bebygga jungfrulig mark utanför tätområdet
    Vi kanske med förtätning här även kan få hit en bra närbutik och ännu bättre kommunikationer och vi får bort den fula garagebyggnaden
    på Kvarnholmsvägen.
    Björn

  2. Låter som ett mindre begåvat förslag, vi behöver grönområden med träd som renar luften. Det ska väl ändå inte bli att man ska behöva åka med bil till grönområden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: