Vi minns: Ungdomsgården Grottan på Kvarnholmen

Party i Grottan på Kvarnholmen.

Idag finns det bara en ungdomsgård på Västra Sicklaön: fritidsgården Glada Henkan på Henriksdalsbergets innegård. Tidigare fanns möjligheter för ungdomar att träffas på exempelvis Finnberget eller i Grottan på Kvarnholmen på 50- till 60-talet.

Tidigare skyddsrum blev ungdomsgård
Grottan låg i ett bergrum mellan funkisområdet, Munspelet på Kvarnholmen och Gamla bageriet med Studio Kvarnholmen. Ursprungligen användes bergrummet som skyddsrum. Bergrummet fanns kvar till för något år sedan då det revs för att bygga ett garage.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I Grottan fanns skjutbana, bordstennis/pingis och pilkastning. Man umgicks med varandra och pratade. Då och då hölls det partyn med dans. Man tog med gramofon och skivor. “Det var mycket rock som var poppis i slutet av 50-talet och början av 60-talet”, berättar Lasse Carlsson i ett e-mail.

Kjell Johansson på väg ner till Grottan på Kvarnholmen.
Kjell Johansson på väg ner till Grottan på Kvarnholmen.

Ungdomarna bestämde öppettiderna

Gruppbild i Grottan på Kvarnholmen.
Gruppbild i Grottan på Kvarnholmen.

Som regel var det 20 till 30 ungdomar i Grottan. Vid speciella tillfällen kunde det bli 50 till 100 stycken.

Grottan hade öppet hela tiden eftersom de flesta hade en nyckel. Man kom i vardagskläder utom när det var maskerad eller något annat speciellt tillfälle. Man betalade inte någon avgift, men när det uppstod kostnader så samlade man ihop det själva. “Ja, många roliga kvällar och helgeftermiddagar var det där. Känns nostalgiskt”, skriver Anette Westergren i gruppen Kvarnholmens Vänner på Facebook.

Ungdomar i Grottan på Kvarnholmen.
Ungdomar i Grottan på Kvarnholmen.

Mest drack ungdomarna vars föräldrar styrde eller jobbade i Kooperativa Förbundets kvarn och bageri på Kvarnholmen länk. “Det kanske vid några tillfällen slank ner lite alkohol trots ålder. Man var nyfiken. Det var alltid någon som hade kontakter”, avslöjar Lasse Carlsson i ett e-mail.

Party i Grottan på Kvarnholmen.
Party i Grottan på Kvarnholmen.

Mer info om Grottan kommer enligt Christina Olsson i boken “Kvarnholmen – vår barndoms ö” skom utges någon gång i maj.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: