Recension: Caféet Finnboda Slip är ett riktigt smultronställe

Eftersom jag bor sedan vintern 2001 på Västra Sicklaön, så har jag sett många försök att driva ett matcafé i anslutning till möbelbutiken Fogia i Finnboda. Men det är först när systrarna Fogde Hejda har tagit över med konceptet Finnboda Slip som det känns som ett seriöst projekt.

image

”Det är en dröm som blev verklighet”, säger Carina Fogde Hejda, granne på Kvarnholmen, om varför hon och Marie öppnade Finnboda Slip. Hon såg att lokalen var tom och frågade Fogia om hon får öppna ett café. Sedan tog det bara sex veckor till Finnboda Slip öppnade sina portar. Stället må vara nytt, Carina har dock jobbat länge inom branschen.

image

Miljö, läge och gäster

Finnboda Slip längst in under Fogias loftkontor består av sex bord och tre soffgrupper – allt stilriktigt från Fogia och med underbar utsikt genom maskinverkstadens stora fönster mot Saltsjön och Djurgården.

image

Jag gillar de små detaljerna som gör att det känns mysigt: Många krukväxter, grenar och gröna blad i vaser, barnstol, levande ljus, möjlighet att smaka på fänkålsbrödet…

image

Den här lördagen börjar alla platser att befolkas av gäster, däribland barnfamiljer, tjejkompisar, äldre par. Både kunder till Fogia och grannar från Finnboda, Kvarnholmen och Saltsjöqvarn.

image

Hit tar du dig antingen via promenadstråket från Danvikstull, pendelbåten Sjövägen, buss 53 (turerna till Finnboda), 469 eller 402.

image

 

Maten: Soppor, sallader & mackor

 

Caféet Finnboda Slip verkar ha specialiserat sig på två saker: Lättare måltider och fika. Inom första kategorin erbjuder systrarna Fogde Hejda

  • soppor, t.ex. potatis- och rotsellerisoppa med äppelchips, krämig tomatsoppa med färsk basilika, och rostad blomkålssoppa toppad med frön. I sopplunchen (11:00 – 14:00 ingår sallad, bröd och kaffe/te).
  • sallader, t.ex. grillad halloumi med röda linser och senapsyoghurt, sesamsrostad sötpotatis med belugalinser och chevrecreme.
  • och smörgåsar, t.ex. ostmacka på fänkålsbröd, grillad surdeg med skinka, prästost och senap, eller grillad surdeg med feta, tomat och kronärtskocka.
  • ugnspannkaka med sylt och vispad grädde till barnen.

image

Ingredienserna verkar noga utvalda och mer åt hälso- och vegohållet. Systrarna verkade också vara mycket flexibla i att byta ut ingredienser utifrån vad som finns i kylen. Och det verka finnas mycket.

image

Så vi fick en enligt våra önskemål en sprakande grön sallad med fetaost, röda linser, avokado, solrosfrön, hummusmacka och fröbröd. Till det en vinägrett. Smakade fantastiskt!

image

Fika: Ovanliga kakor och gott kaffe

Längst in i caféet finns inte bara köket utan även säljdisken med Finnboda Slips kakor som bakas av systrarna. Just den dagen fanns

  • Palsternackskaka med apelsinfrosting;
  • Svart bönkaka med choklad, pumpafrön och vispad grädde;
  • Cheesekake med vit choklad och blåbär;
  • Chokladboll med rostad kokos;
  • Äppelkaka med kanel, mandel och vaniljsås;
  • Semlor, småkakor och annat.

image

Vi valde palsternackskaka och cheesekake. Gott! Ett plus att deras cappuccino smakar kaffe och inte välling som på många ställen nuförtiden där man snålar med espresson.

image

Service & pris

Flexibiliteten i köket, att det mesta bakas och lagas på plats, och att maten fixas på beställning gör Finnboda Slip till ett speciellt ställe. Definitivt värt ett besök.

image

Sopplunchen kostar 75 kronor. Mackorna någonstans mellan 30 (ostmacka) och 85 kronor (kräftröra med avokado). Salladerna kostar mellan 95 och 115 kronor. Värt pengarna!

image

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: