Kan dioxiner och tributyltenn ha kontaminerat Gäddviken?

Det är titeln på Sandra Eks examensarbete på Stockholms universitet. En mycket relevant fråga nu när det finns planer på att bygga strandnära bostäder i östra Gäddviken nedanför Finnberget i Nacka.

I Gäddviken har det tidigare bedrivits beckbruk (Johan van Swindern), oljedepåer (OK Petroleum/Preem), oljebergrum, en superfosfatfabrik (Oscar Karlsson) med tillhörande svavelsyrafabrik samt ett kafferosteri (Kooperativa Förbundet).

Studien har inte gett några indikationer på att det skulle finnas några högre halter av TBT eller dioxiner. Dock kan TBT finnas i högre halter i andra delar av Svindersviken baserat på båtverksamheterna. Läs mer om uppsatsen

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: