Video: Praktfjärilen sorgmantel i Nacka-skogen Trolldalen

Fjärilen sorgmantel har sammetsbruna vingar med en ljusgul ytterkant och ett band av blå fläckar innanför ytterkanten. Den flyger i juli till september och efter övervintring som fullbildad fjäril också i april till maj.

Här fimades praktfjärilen på en aprilpromenad i skogen Trolldalen i Nacka. Sorgmanteln flög mellan en björk och en tall vid utsikten mot Finnberget / Gäddviken / Svindersviken.

Tidigare trodde man att sorgmanteln kom med ett dödsbud.

Ett svar till “Video: Praktfjärilen sorgmantel i Nacka-skogen Trolldalen

  1. Sorgmanteln har bjudit på ett av mitt livs största naturupplevelser. I södra Närke på en skogsväg satt tusentals sorgmantlar och solade sig i värmen. När vi kom körande lyfte de och svärmade. De höll på i cirka en kilometer rakt in i skogen. En mäktig upplevelse.

Kommentera