Villa vid Svindersviken inspiration till Pippi Långstrump-filmernas Villa Villekulla

Vid Svindersviken nedanför Alphyddan mittemot skogen Trolldalen i Nacka ligger Villa Kullen. Huset uppfördes vintern 1879 – 1880 som sommarnöje på uppdrag av Oscar Almgren.

Oscar var son till sidenfabrikören Knut August Almgren som ägde Svindersvik gård efter 1863. Villa kullen ägdes av familjen Almgren fram till 1940. På 1950-talet skänktes både villan och gården till Nordiska Museet. Villan såldes 2005 till en privatperson, när museet hade en ansamlad förlust på 8,8 miljoner kronor och en ansträngd likviditet.

Svindersvik gård och Villa kullen kopplas ihop med en skuggig lindallé. Kullen som villan är byggt på är en gammal ko- eller torkbacken.

Trävillan är byggt i s.k. schweizerstil och visar upp sin tids snickarglädje. Schweizerstil var en stilriktning i nordisk träbyggnadsarkitektur under 1800-talets andra hälft. Den har en boarea på 250 m² fördelade på 8 rum och kök.

Byggnaden har inspirerat scenografin i Pippi Långstrump-filmernas Villa Villekulla.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: