Valet 2018: Liberalerna svarar på 6 frågor om nordvästra Sicklaön i Nacka

Kommunalvalet 2018 | Gunilla Grudevall-Steen, listetta för Liberalerna i årets kommunalval i Nacka har svarat på sex frågor som angår oss i Saltsjöqvarn, Henriksdalsberget, Finnboda och Kvarnholmen om bland annat buss 53, exploateringen av Trolldalen, hissen för seniorboendet ovanför Finnboda och trafiken på Kvarnholmsvägen.

2014 fick (l) 8 % på Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget och Danvikshem, 4,3 % på Henriksdalsberget och 10,8 % i Saltsjöqvarn, Danvikstrand och Henriksborg.

Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd för Liberalerna i Nacka
Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd för Liberalerna i Nacka

1. Vilka kandidater på kommunlistan har anknytning till nordsvästra Sicklaön, dvs Kvarnholmen, Finnboda, Finnberget, Henriksdalsberget, Henriksborg, Danvikshem eller Saltsjöqvarn?

Rona Aksak, Kvarnholmen. Men vi har många andra kandidater som bor på Västra Sicklaön, t.ex.

Louise Granath, Sickla
Ken McArthur, Järla Sjö
Göran Fredriksson, Storängen
Peter Stare, Finntorp
Bo Hjertstrand, Monia Sturén och Kåre Jansson, Sickla strand

Martin Sääf är en kandidat för Liberalerna som bl.a. har engagerat sig för Trolldalen och att grannarna på Henriksdalsringen har kvar sin utsikt mot Stockholm

2. Planprogrammet för Henriksdal föreslår en exploatering på c:a 50 % av nyckelbiotopen Trolldalen. Stödjer ert parti planen eller kommer ni att engagera er för en större / mindre exploateringsgrad?

Det första förslaget till planprogram var alldeles för dåligt, och med för hög exploateringsgrad. Liberalerna ansåg att det behövde omarbetas. Det nuvarande är bättre, och vi ställer oss i princip  bakom det – men justeringar kan ske i detaljplanerna. Vi vill att så mycket som möjligt av Trolldalen bevaras, det är ett värdefullt grönområde. 

Trolldalen och Skatberget till vänster (Finnberget) sedda från Henriksdalsberget

3. 2000 personer har skrivit på för en hissförbindelse mellan Finnboda och seniorboendet på Finnbodaberget. Stödjer ditt parti förslaget att Nacka kommun med eller utan privata finansiärer (t ex HSB) bygger en sådan förbindelse?

Liberalerna tog initiativ i kommunstyrelsen till att detta ska utredas. Vi tycker att frågor om framkomlighet och tillgänglighet är viktiga.

4. Planprogrammet för Henriksdal berättar om upp till 24000 fordon dagligen på Kvarnholmsvägen efter år 2030. Under samrådet uttrycktes oro för bl.a. trafikstockningar, buller, avgaser och osäkra skolvägar. Hur tänker ert parti engagera sig för att mildra dessa negativa effekter alternativt hålla trafiken nere?

Säkra skolvägar är ett absolut krav. Vi arbetar för att bygga Östlig förbindelse,vförbättrad kollektivtrafik med bland annat utökad pendelbåtstrafik och fler direktbussar, bättre och säkrare cykel- och gångvägar. Vi vet att för att få bättre trafiksituation måste fler välja andra färdsätt än bil och det arbetar vi också för till exempel genom flexibla p-normer.

Vi arbetar också för en gång och cykelbro mellan Henriksdal och Alphyddan vilket gör det mycket lättare att komma till tunnelbanan.

Liberalerna har tidigt engagerat sig för en hängro mellan Henriksdalsringen och Sickla

5. Buss 53 med hundratals inställda, försenade och fullsatta turer per månad har de senaste åren upplevt stora förändringar, däribland borttagna hållplatser (t ex Kanalvägen och Folkungagatan), ständigt nya ändhållplatser (t ex Rosslagstull, Fridhemsplan och Karolinska) och både planerade ändringar (t ex Slussen & Henriksdal) och spontana ändringar (t ex Centralen / Vasagatan) av färdvägen. Det pratas också om att linjen kan försvinna i samband med utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka. (Hur) har ert parti engagerat sig och tänker engagera sig för att framtidssäkra buss 53?Vi engagerar oss på landstingsnivå för förbättrad kollektivtrafik till hela Nacka. Just buss 53 har drabbats av orimligt mycket krångel och ändringar. Så ska det inte vara. Om fler ska välja kollektivtrafik måste den vara pålitlig och bekväm.

6. Nordvästra Sicklaön saknar idag kommunala fritids- och kulturanläggningar för vuxna (t ex kulturhus, bibliotek, museum, förenings- och möteslokaler, sporthall, utegym – medborgarförslag finns etc) trots en befolkning på över 20000 personer år 2030.
(Hur) kommer ert parti att arbeta för att ändra det?

Vi vill ha ett nytt bibliotek på Kvarnholmen och på sikt också sporthall och utegym. Vi vill gärna att det byggs kultur och föreningslokaler, viket behövs för en levande stad. Vi kommer att arbeta för detta i detaljplaneringen av området. 

Utegym på östra Kvarnholmen

Läs mer om Liberalernas engagemang för Västra Sicklaön.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *