Neddragningar på buss 53 & 71 men bättring på 402 & Sjövägen

Buss 402 på väg mot Slussen

Trafikförvaltningen har skickat förslag på ändringar av sträckning och turtäthet på buss 53, buss 71, Sjövägen, buss 402 och nattbuss 93 på remiss till Nacka kommun och Stockholm stad.

Bland förslagen på förändringar i SL-trafiken from december 2019 finns:

Linje 53 Karolinska institutet – Henriksdalsberget

Då resandet till och från Finnberget är litet och vartefter trafiken på linjerna 402 och 469 utvecklats föreslås att linje 53 får ändrad linjesträckning så att alla avgångar går Karolinska institutet – Henriksdalsberget och delsträckan Henriksdalsberget – Finnberget tas bort från linjen.

Resenärer från Finnberget får ett byte vid Gäddviken eller Henriksdalsberget för vidare resa mot Södermalm.

Linje 93 Slussen – Jarlaberg

I samband med att linjen förlängdes till Jarlaberg utökades utbudet. Dock har det visat sig att efterfrågan i veckorna är mycket litet. Därför föreslås sex av tio avgångar dras in natt mot måndag – fredag. Kvarvarande avgångar från Slussen är ca kl 01.45 och kl 02.15 samt från Jarlaberg ca 01.45 och 04.45. Natt mot lördag, sön- och helgdag blir utbudet oförändrat.

Linje 80 Nybroplan – Nacka Strand – Frihamnen

I takt med ökad inflyttning på Kvarnholmen, Nacka Strand och Norra Djurgårdsstaden planeras större förändringar av linjen. Linjen övervägs få utökad trafik och förlängs från Frihamnen till Ropsten för koppling till tunnelbana. Vissa avgångar fortsätter från Ropsten mot Tranholmen och Storholmen och ersätter linje 81, sträckan får en utökad turtäthet mot tidigare. Vidare utreds om avgångar som fortsätter via Ropsten kan bli genomgående eller om ett tidsmässigt anpassat båtbyte krävs vid Ropsten mellan linjen norra och södra de

Linje 71 Slussen (Glasbruksgatan) – Jarlaberg

Då linje 71 har låg belastning över dygnet föreslås följande reduceringar. Vardagar, tidigt på morgonen övervägs två avgångar dras in under vintertidtabell från Jarlaberg. Under sommartid övervägs en avgång dras in.

Effekten på vintern blir att trafiken minskar från 15- till 30-minuterstrafik ca kl 05.15-05.45 och 15- till 20-minuterstrafik ca kl 05.45-06.45. Effekten på sommaren blir att trafiken minskar från 20- till 30-minuterstrafik ca kl 05.20-06.20. Vidare övervägs utglesning av utbudet från halvtimmes- till entimmestrafik enligt följande. Från Glasbruksgatan: lördag-söndag före kl 09.20, samt dagligen efter kl 22.20. Från Jarlaberg: lördag-söndag före kl 09.45 samt dagligen efter kl 21.50.

Linje 402 Slussen – Nacka forum, stadshuset

Trafikförvaltningen överväger att öka utbudet vardagar under kvällstid i och med den inflyttning på Kvarnholmen som sker. Utbudet på sommaren kan också komma att justeras.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

4 reaktioner till “Neddragningar på buss 53 & 71 men bättring på 402 & Sjövägen”

 1. 53:än skulle kunna ta sträckning från och mot Finnberget under förutsättning att det skulle vara en busstäthet på högst 7 minuter till nästa buss. Buss som har passerat Finnberget mot Karolinska är så gott som fullsatt redan vid Saltsjöqvarn. Vad man inte har tagit höjd för är att det är så många fler påstigande på alla mellanliggande hållplatser. Sedan skulle det vara fantastiskt bra om bussen kunde gå via Vasagatan igen, T centralen och Norra Bantorget och Dalagatan mot Odenplan. Den gamla sträckan. Nu är det området isolerat.

 2. Hej Konstantin! Bra att du rapporterar!
  Kan du posta en länk till Trafikförvaltningens förslag? Inte lätthittat på varken SLL:s eller Nackas webbplatser.
  Tack på förhand

 3. Hej!
  Jag anser att 53an ska utökas till tätare turer under rusningstrafik. Som det är nu är det trångt med plats på bussen under rusningstrafik som det är nu finns det inga sittplatser för oss som kliver på vid Medborjarplatsen mot Danviksklippan o Henriksdalsberget.
  Med hälsning
  Roland Erlandsson Danviksklippans BoRåd

 4. Låt 53’an gå hela vägen till Kvarnholmen istället. Där finns många som vill åka på den och iom all nyinflyttning behövs fler bussar därifrån än fler 402’or. Dessutom många äldre som bor på Finnberget som är beroende av 53’an.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: