5 juni: Naturinventering i Trolldalen på Henriksdalsberget

5 juni, klockan 13:00 – 16:00 är du välkommen till Henriksdalsberget för att kolla närmare på både kända och oupptäckta naturen i skogen och nyckelbiotopen Trolldalen.

Det är också ett sätt att lära sig mer om Sveriges närnatur, om det nu är fåglar, insekter eller växter, umgås med andra på ett mer coronasäkert sätt, njuta av det fina vädret (lovar dock inget här…) och utsikten från Trolldalen som ligger över 50 meter över havsytan.

Vi inventerar naturen i Trolldalen för att komplettera den inventeringen som Nacka kommun gjorde för nästan 10 år sedan enligt en gammal standard. Ibland går det att hitta ytterligare naturvärden. När vi inventerade på detta sätt hittade vi exempelvis rotmorkla för första gången i Nacka.

På hösten 2021 håller kommunen samråd om exploateringen av 25 % av skogen. Ytterligare 25 % ska exploateras därefter.

Karta över nyckelbiotopen Trolldalen i Nacka mellan Kvarnholmvägen / Finnboda i norr, Gäddviken i öst, Svindersviken i syd oh Henriksdalsringen i västSå vill Nacka kommun exploatera Trolldalen i tre olika etapper
Rör på ”spaken” till vänster för att ytorna i Trolldalen som kommunen vill exploatera

Hjälp till att komplettera naturinventering i Trolldalen

Både du som är proffs och du som vill lära sig mer om närnaturen är välkommen till naturinventering i Trolldalen

  • 5 juni, klockan 13:00 – 16:00 alt. 6 juni, klockan 13:00 – 16:00 vid dåligt väder
  • med uppsamling vid busshållplatsen Henriksdalsberget (buss 55 eller 53) i Nacka
  • och hör av dig till vastra.sicklaon@gmail.com för säkerhets skull.

För att din inventeringen av allt från insekter och fåglar till mossor, lav, tickor, svampar, gräs och buskar ska bli så bra som möjligt så kommer vi att jobba så här:

  1. Bli medlem i gruppen Naturinventering Trolldalen & Svindersberg i Nacka på Facebook
  2. Vi träffas 5 juni och delar upp området mellan oss.
  3. Du kan bestämma vissa saker på plats utifrån din erfarenhet, genom att fråga runt i gruppen eller använda appar som PlantNet (gratis) från Google play eller AppStore.
  4. Arterna du kunde identifiera kan du rapportera in direkt i Artportalen från din mobil (du kan även ladda upp bilder och hitta position med GPS) eller hemma från datorn.
  5. Arterna du inte kan identifiera lägger du upp i gruppen på Facebook och frågar om hjälp respektive kan dela därifrån till andra grupper på Facebook som Insekter i Sverige, Vilken insekt, Vilken fjäril, Vilken växt, Botaniska sällskapet i Stockholm, Vilken svamp, Stockholms svampvänner, Mossor och lavar etc.
Rävticka i nyckelbiotopen Trolldalen i Nacka
Rävticka i nyckelbiotopen Trolldalen i Nacka

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: