Namninsamling för att begära folkomröstning om Sickla idrottspark

Nackas borgerliga styre vill sälja Sicklavallen inom s.k. sydvästra Plania. Samtidigt fördubblas befolkningen. Nätverket Rädda Nackaidrotten drar därför igång en folkomröstning för att skapa en idrottspark på platsen.

Fördubblad befolkning kräver fler inte färre ytor för fritid

De tre publika ytorna Markusplatsen utanför Dieselverkstaden, Sickla strandpark med Sickla strandbad och Sicklavallen drar mycket folk och de är redan idag under hårt tryck.

Eftersom Nackas borgerliga styre förtätar kommer befolkningen att fördubblas fram till 2040. Genom försäljningen av Sicklavallen i sydvästra Plania kommer de publika ytorna att minska och trycket på fritidsaktiviteter, speciellt för barn och ungdomar, att öka rejält.

Barnen kommer behöva åka långt

Tidigare gällde närhetsprincipen, alltså att det skulle finnas ett utbud av idrotts- och fritidsytor i de 10 upptagningsområdena på Sicklaön.

2019 slog borgerliga styret ihop Sicklaöns 10 upptagningsområden till fyra: Henriksdal/Kvarnholmen, Centrala Sickla, Nacka Centrum och Skuru/Ektorp. Det betyder att en idrottsplats i Skuru räknas som ett tillskott för barnen i Kvarnholmen.

Det påminner mycket om borgerliga styrets svar på kritik om att närnaturen i Trolldalen (c:a 50 %), Svindersberg (100 %) och Ryssbergen (c:a 25 %) inte komma att räcka för en fördubblad befolkning. Då får man rådet att planera i förväg och åka långt till Nackareservatet eller Velamsund istället för att spontant gå de 50 – 100 meter.

Tjej spelar fotboll på gräsplan
Fler och fler tjejer som gillar fotboll – om det bara fanns tillräckligt med spelplan (bild: Jean-Daniel Francoeur on Pexels.com)

Varför en folkomröstning?

Nätverket Rädda Nackaidrotten anser att dialogen med de borgerliga politikerna i Nacka inte har lett någonstans. Nätverket vill därför förvandla Sydvästra Plania till Sickla idrottspark med öppna, publika ytor för rörelse, hälsa och trygghet. Läs mer om varför det behövs en folkomröstning

Här ska det finnas idrottshall, 11-spelarplan, löparbanor, parkour-bana, utegym, klubbhus / fritidsgård, skatepark, café, boule…

Planritning för Sickla idrottspark i Nacka
Planritning för Sickla idrottspark i Nacka

För att kunna genomföra en folkomröstning behövs 8000 underskrifter. Alla över 18 år och folkbokförda kan delta. Signatur på papper krävs.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: