Henkans Livs: Hela världens mat till bra priser

Henkans Livs på Henriksdalsberget

I april / maj 2022 tog Nilufar Nipa och hennes man över Henkans Livs på Henriksdalsringen 1 som erbjuder allt från exotiska kryddor och färsk mango till ostyckad fisk och mackor som görs på beställning.

Nilufar och hennes man kom för runt 1,5 år till Sverige. De hörde från en bekant som drev Henkans Livs innan att butiken är till försäljning. “Det har alltid varit min dröm att starta en orientalisk livsmedelsbutik”, säger Nilufar.

Nilufar driver Henkans Livs
Nilufar driver Henkans Livs

Trots den lilla ytan hittar du här en välsorterad butik med färska och konserverade livsmedel från Östasien, indiska subkontinenten, Mellanöstern, Östeuropa och Sverige. Därtill kemtvätt, skräddarservice och DHL.

Kryddor, baljväxter, nudlar och ris

I början av butiken står en omfattande kryddhylla med indiska blandningar, curry, chilipulver, kanel (helt och malet), gurkmeja, methi, svartkummin (nigella), vitlökspulver, ingefärapulver… Allt som du behöver i indiska matlagningen. För inte att glömma Himalayasalt.

Sriracha och liknande finns i en annan hylla.

Indiska kryddor på Henriksdals Livs
Indiska kryddor på Henkans Livs

Nilufar visar mig också hyllan med olika linser, bönor och kikärter. Baljväxter har pga det låga priset och höga proteinhalten blivit poppis i vegetarisk matlagning i och hos grannar med smala plånböcker.

De passar bra i soppor, grytor, hummus- och linsröra, falaffel och bönbiffar.

Bönor, linser och kikärter på Henriksdals Livs
Bönor, linser och kikärter på Henkans Livs

I butiken finns också olika ris- och pastasorter. Jasmin- och basmatiriset finns också i små säckar. Hon berättar om många sydamerikanska grannar på Henriksdalsringen som föredrar riset från Thailand.

Nilufar pratar varmt om brunt ris
Nilufar pratar varmt om brunt ris

Nilufar visar också stolt upp en förpackning med brunt ris som behåller mer av vitaminer, mineralier och fibrer jämfört med vitt ris.

Färska frukter och grönsaker

I butiken hittar du beroende på säsong också färska örter (persilja, mynta, dill, koriander…), frukter (bananer, plommon, äpplen) och grönsaker (tomater, paprika, morötter, lök, vitlök…). Mest stolt är Nilufar över sin färska mango.

Färsk mango på Henriksdals Livs
Färsk mango på Henkans Livs

Mycket gott väntar i kyldisken

I kylen hittar du allt från indisk chapati, vårrullar och samosas till lax, räkor, bläckfisk, stora, ostyckade fiskar och halalkött.

Smörgåsar och lunch

Under hösten blev också köket klart och godkänt. Lunchrätter med ris eller pasta (kött, kyckling och vegetariskt) finns redan klara i matlådor.

På beställning gör hon även smörgåsar, milkshakes, smoothies och sallader klara på bara två minuter.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: