Nacka kommun snålar med kulturpengar till Café Vy

Även i år ansökte Café Vy på Henriksdalsberget om kulturmedel från Nacka efter att ha fått ett avslag förra året. Kommunen beviljar dock bara en tredje del av pengarna som är nödvändiga för att hålla föreslagna aktiviteter för barn och unga.

Café Vy öppnade sina portar 2021 under en tid som Henriksdalsringen dök upp i negativa rubriker i lokaltidningarna. Det skrevs om bilbränder, rån och stökiga ungdomar på berget.

Manzoor och Sanna, de två entreprenörerna som driver caféet och som är uppvuxna på Henkan, bestämde sig då att öppna Café Vy för att visa att bostadsområdet har mer att erbjuda. Men också för att fånga upp ungdomar som annars har för lite att göra på sommaren när skolan har stängt och fritidsgården har ett begränsat utbud.

Manzoor och Sanna som startade Café Vy på Henriksdalsberget
Manzoor och Sanna som startade Café Vy på Henriksdalsberget

Sedan dess har Café Vy med egen kraft hållit i fotbollsturnering, dansevent, bouleturneringar, midsommarfirande, ansiktsmålning m.m. utan någon finansiering från kommunen eller andra aktörer.

Planer på tre kulturevenemang för barn och unga

Efter att ha fått avslag på ansökan om projektstöd förra året har Manzoor och Sanna återigen sökt om finansiellt stöd om att arrangera:

  • Humorhelg på berget. Under en helg bjuds unga aktuella stand up komiker in för framträdanden och meet’n’greets och samtal.
  • Litteraturhelg för barn. Under en helg så samlas lokala barnboksförfattare och arrangerar högläsning för barn mellan åldrarna 4-13 år.
  • Hållbarhet och kultur. Under en helg så arrangeras en loppis för boende i Nacka. Under dagen sker även olika kulturinslag, såsom workshop i hur man återvinner och gör om möbler och kläder för unga vuxna, Streetart workshop – gör konst av skräp och dansworkshop för barn.

Kommunen beviljar endast medel för litteraturhelgen

För att kunna hålla de tre kulturevenemangen med allt från marknadsföring och arvode för artisterna (även de de till stor del gör en ideell insats) till bajamaja och annat som behövs så hade det krävts 176.560 kronor.

Café Vy fick dock endast 60.000 kronor beviljade för att hålla litteraturhelgen för barn. Andra som ansökte fick mellan 70.000 och 100.000 SEK.

Samtidigt kommer kommunen att ha ett överskott på c:a 368 miljoner kronor i år när man räknar bort jämförelsestörande poster. Förra året beslutade Nacka kommun om 160 miljoner till ett ridhus.

Oppositionen föreslår stöd till kulturinitiativ på Henriksdalsringen

Som det ser ut kommer Nacka kommun alltså inte att satsa en enda krona på kultur och föreningar i Henriksdal, Saltsjöqvarn, Finnboda, Finnberget och Kvarnholmen. Trots att vi är över 10.000 invånare som betalar kommunalskatt.

Nackalistan, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har därför tillsammans lämnat ett s.k. politikerinitiativ till Kulturnämnden om att undersöka hur kommunen kan stärka etableringen av kulturinitiativ på Henriksdalsringen.

Midsommarfirande på Henriksdalsringens innergård
Midsommarfirande på Henriksdalsringens innergård

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

%d bloggare gillar detta: