Närmare titt på tre rivningshotade villor i Sickla mittemot Finntorp

Atrium Ljungberg håller på att tömma kullen mellan Nacka station, Kyrkviken och Sickla köpkvarter på historisk bebyggelse och natur. Atlashuset håller på att rivas men även tre villor på Sjötorpsvägen står också på tur.

Exploateringen av kullen ingår som Sodafabriken i det mycket omfattande planprogrammet för Planiaområdet. Ett start-PM för Sodafabriken har antagits i november 2017 och samråd ska hållas i kvartal 4 2024.

Här ska 600 lägenheter byggas fördelade på flera kvarter. Bostadshusen blir 5-7 våningar höga med möjlighet till högre exploatering mot norra delen av Planiavägen.

Atlashuset i Sickla
Atlashuset i Sickla

Ändå har alltså Atrium Ljungberg börjat röja bland den historiska bebyggelsen och naturen här. Som tidigare skrivit har rivningen av Atlashuset, Atlas Copcos tidigare fritidsanläggning för personalen, påbörjats.

Villa Agneshill i Sickla
Villa Agneshill i Sickla

Medan villa Agneshill (stinsbostaden) håller på att renoveras och villa Tomtebo ska bevaras ser det mörkare ut för de tre andra villorna på Sjötorpsvägen. ”I dagsläget ser det därför ut som att man planerar för att riva de andra husen i området till förmån för utvecklingen av området”, skriver Nacka kommuns Stadsbyggnadskontor till mig i ett e-mail.

Villa Tomtebo i Sickla
Villa Tomtebo i Sickla

Gula villan på Sjötorpsvägen 12

Gula villan Sicklaön 40:12 på Sjötorpsvägen 12 saknar ritningar och uppgifter om byggnadsår i arkiven. Tidigare kommunantikvarien Johan Aspfors tror dock att det byggdes i slutet av 1800-talet i schweizerstil med sin typiska panelarkitektur och utskjutande taksprång.

Villan står i en sluttning med hög murad sockel mot Järlaleden. Så huset har haft sjökontakt från början.

Gula villan Sicklaön 40:12 i Sickla med utskjutande taksprång
Gula villan Sicklaön 40:12 i Sickla med utskjutande taksprång

Men fasadernas stramhet med få lövsågerier och korsformade fönster av jugendtyp med en spröjsad övre del tyder mera på omkring 1900 eller de första åren av 1900-talet.

Gula villan Sicklaön 40:12 i Sickla
Gula villan Sicklaön 40:12 i Sickla, vy mot Järlaleden

Det var antagligen enkel hyresvilla på två plan som byggdes i närheten av industrierna i Sickla och Järla. ”… en enklare typ av villaarkitektur som förekom i Sicklaby och Finntorp, men som nästan är helt försvunnen”, skriver Johan Aspfors.

”Den totala värdebilden är något svagare än för villa Tomtebo, men
huset bör ändå betraktas kunna uppfylla 8 kap 13 § och är därmed skyddsvärt. Villan skulle kunna bidra med en kulturhistorisk kvalitet i kommande förtätning som komplement och förstärkning av villamiljön kring grannvillan Tomtebo”, skriver han om husets kulturhistoriska värde.

Gula huset på Sjötorpsvägen 9

Mittemot gula villan Sicklaön 40:12 på Sjötorpsvägen 9 står på en klippa ett mindre gulmålat trähus som kan nås från Sjötorpsvägen via en trätrappa.

Mindre trävilla på Sjötorpsvägen i Sickla
Mindre trävilla på Sjötorpsvägen i Sickla

Huset nämns inte tidigare kommunantikvariens kulturhistoriska rapport och inte heller i start-PM för Sodafabriken. Så en snar rivning är troligt.

Mindre trävilla på Sjötorpsvägen i Sickla
Mindre trävilla på Sjötorpsvägen i Sickla

Vita villan på Sjötorpsvägen 7

Efter villa Agneshill ligger på Sjötorpsvägen 7 en vit villa på en terrassering. Det verkar vara en lekfullare husplanering med några spröjsade fönster.

Vita villan på Sjötorpsvägen 7 i Sickla
Vita villan på Sjötorpsvägen 7 i Sickla

Inte heller den här villan nämns i tidigare kommunantikvariens kulturhistoriska rapport och start-PM för Sodafabriken. Så den ska också rivas.

Vita villan på Sjötorpsvägen 7 i Sickla
Vita villan på Sjötorpsvägen 7 i Sickla, sidvy