Bluesfestival för ungdomar i Danvikstulls värdshus

Fredag, 11 mars 2011 anordnar Stockholms Bluesförening en ungdomsbluesfestival festival med tre band på Danvikstulls värdshus i Det Vita Huset vid Danviksbron.
Klockan 20:00 spelar Pohn Jettri, följd av Bluesscreen klockan 21:30 och God Morgon Blues klockan 23:00.

Inträde

Biljetter kostar 100:- och för medlemmar i Stockholms Bluesförening kostar det 80 kronor. Ungdomar under 25 år betalar halva priset dvs. 50 kronor. Ungdomar under 18 år bejhöver ha målsmans sällskap.

Danvikstulls Värdshus öppnar klockan 17:00, och då finns det också möjlighet att äta mat.

En musikstil för unga

Tittar man tillbaka i blueshistorien så har inte blues varit en musik för någon slags “gubbgeneration”, utan varit en partymusik för alla åldrar med många unga utövare. En av bluesens största Robert Johnson blev ju inte mer än 26 år gammal och flera andra dog i unga åldrar.

Även idag finns det många unga bluesmusiker i USA, men eftersom det inte är kommersiellt försvinner dessa utövare bland många andra musiker.

För att visa att blues även har ett värde för ungdomar, så ordnar Stockholms Bluesförening en festival med tre ungdomsband med bandmedlemmar mellan 19 och 25 år. Så vill du höra hur svensk blues kommer att låta i framtiden, så skall du komma till föreningens festival.

Tre unga bluesband

Pohn Jettris skiva Beauties & Brews (bild: Facebook)

POHN JETTRI är då två grabbar som helt enkelt diggar att spela akustiskt och avslappnad musik, för det mesta blues. Vi bjuder ofta in vänner som hänger med på spelningar. Den här gången tar vi med vår vän Jocke “Blomman” Blomqvist, på munspel och gitarr. Janne från Bluedrops har lirat sax med oss några gånger. Vi har precis släppt vår egen skiva “Beauties & Brews”, helt på oss själva. Fått ganska positiv respons om man så får säga!

Bandet består av Johan Toft (Sång & Munspel), Peter Granström (Sång, gitarr & banjo) och Jocke “Blomman” Blomqvist (Gitarr & munspel)

Bluesscreen med Oskar Carls (bild: Bluesscreen)

BLUESSCREEN startades för 3 år sedan som ett sidoprojekt för några av Uppsalas mest etablerade unga musiker. Sedan dess har projektet ökat både i styrka och amplitud och har under den korta tiden hunnit med att kompa ett flertal artister ur den svenska blueseliten och delat scen med ännu fler.

Musikaliskt står bandet med ena foten i den brittiska 60-talsbluesvågen, med fokus på Eric Clapton och Cream, och andra foten i den amerikanska södern med Allman Brothers och ZZ Top som ledstjärna. Däremellan ryms klassiska blueslåtar men med betydligt ungdomligare sound och attityd än vad genren annars brukar erbjuda.

Bandet består av Emanuel Åström (sång), Matte Gustafsson (gitarr), Tove Brandt (bas) och Jesper Börjesson (trummor).

GOD MORGON BLUES som tidigare hette THE BLUE LINE EXPERIENCE är ett ungt bluesand, vi är unga i flera bemärkelser, ingen är över 24 år och bandet har bara funnits i ett år nu, dock har inget av detta påverkat kvalitén i musiken, flera är uppväxta i musikerfamiljer där Blues, r&b och Jazz stått i centrum.

Alla har även tidigare erfarenhet av att spela blues i band också. Trots vår korta tid i blues-sverige som band, har vi hunnit spela på flertalet kända ställen, såsom Stampen i Stockholm, HiJazz i Uppsala, Norrtälje Jazzdagar och även ett stort antal mindre ställen.

Deras inriktning är mot Texas och Chicagoblues Med främsta influenser som Bobby Bland, Freddie King, Susan Tedeschi. Att dessa är de stora influenserna är lätt att höra.

“Vi skriver på svenska och har hunnit knåpa ihop ett 20-tal låtar med kvalité och variation, men det räcker inte för en helkväll tycker vi, så vi har ca. 40 covers som vi även spelar, däribland BB king, Robert Cray, Ray Charles, Thomas Arnesen, Howlin Wolf, Memphis Slim, Robert Johnson, Eric Clapton och många många fler”.

Bandet har valt att numera sjunga all låtar på svenska varav förändrinegn av namnet på bluesbandet. Bandet består av Philip Alexandersson (gitarr, sång), John Bernström (gitarr), Mikael Bäck (keyboard), Olov Nordström (Bas) och Max Anderhell (trummor).

Mer information om bluesfestivalen

Ytterligare information fås av Pelle Leuf ordförande i Stockholms Bluesförening (tel. 08/ 30 24 79 fax: 08/ 30 26 18 , tel. arbetet 08 / 53063614 eller 08/ 530 612 20, konsertdagar även 073/ 7003287, pelle.leuf@mailbox.swipnet.se)

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: