Kommunen godkände bron över Svindersviken

Nacka kommunfullmäktige har med moderaternas, kristdemokraternas, socialdemokraternas (med ett undantag) och några folkpartisters röster godkänt detaljplanen om en bro över Svindersviken mellan Kvarnholmen och Ryssbergen, som samtidigt betyder ett ja till en tunnel genom Ryssbergens urskog.

Naturskyddsföreningen på vandring i Ryssbergen
Naturskyddsföreningen på vandring i Ryssbergen

Miljöpartiet, Centerpartiet, Nackalistan, Vänsterpartiet, några folkpartister och en socialdemokrat röstade mot förslaget.

”Katastrof! Det var en bra debatt i kf med en hel del kloka inlägg från kloka ledamöter men tyvärr vann de okloka ledamöterna omröstningarna. Nu är det bara att börja fila på överklagandena…”, skriver Ronny Fors från Naturskyddsföreningen om beslutet.

”Byggandet av Kvarnholmsbron och vägförbindelsen genom Ryssbergen medför stora och oersättliga skador, inte bara på en unik urskog, utan också på kommunens ekonomi och framkomligheten i centrala och västra Nacka”, skriver Lennart Nilsson på Folkpartiets blogg.

Tickor i Ryssbergen, Nacka
Tickor i Ryssbergen, Nacka

”353 miljoner kommer att innebära 353 miljoner mindre till andra kommunala projekt. Skolro, förskolor, äldervård etc. För Nacka översvämmas inte av pengar så det är viktigt att prioritera. En bro eller nåt annat”, skriver Johan Kjellman från Nackalistan som en kommentar på Nacka Värmdö Postens hemsida.

”Kvarnholmbron och tunneln genom Ryssbergen är ett av de stora riskprojekten i mål- och budget som ökar kommunens skuldsättning de närmaste åren. Om kommunfullmäktige hade avstått från detta projekt hade kommunens ekonomi förbättrats de närmaste åren. Då skulle det ha funnits ett större utrymme för andra mer angelägna investeringar i tex. förskolor och skolor”, skriver Leif Holmberg från Centerpartiet i en reservation.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: