30 grannar på naturvandringen från Henriksdalsberget till Kvarnholmen

Natur- och kulturvandringen från Henriksdalsberget till Kvarnholmen via Trolldalen, Finnboda och Finnberget, som jag, Nacka Naturskyddsföreningen och Nackas Hembygdsförening höll i söndags, den 7 augusti lockade 30 personer plus en hund trots mycket dåliga väderutsikter.

Det föll mindre mängder regn hela morgonen, men ändå blev vi en rejäl grupp som träffades på Henriksdalsbergets torg framför ICA Nära Henriksdal.

Först berättade jag om Henriksdalsbergets historia, arkitektur, människor och bykänsla. Därefter gick vi till utsiktsplatsen mot Svindersviken, där det blev dags för berättelser om vikingarnas aktiviteter i trakten, Svindersvikens historia, båtklubbar, marinarkeologiska undersökningar och planerade motorvägar runtom.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Därefter dök vi in i skogen, s.k. Trolldalen, där Ronny Fors berättade om tall- och ädellövskogen, torrakornas (= döda träd) rika livsmiljö, gamla ekar och tickor.

När vi anlände vid utsiktsplatsen mot #Finnberget, Gäddviken och Svindersvik gård, blev det mer och mer regn. Vi vågade inte ta oss ner till rondellen vid Kvarnholmsvägen, utan gick in i skogen för att söka skydd.

Här blev det många historier om Finnbergets arkitektur, Evert Taubes taxiresor till Finnberget, konstgödselfabriken i Gäddviken, Konsumentföreningens kafferosteri och rokokogården Svindersvik.

Alla blev ordentligt blöta. Mitt manus likaså. Så vi bestämde att avbryta vandringen efter runt 1-2 timmar. Några tog en fika i gångtunneln mellan Vilans skola och Kvarnholmsvägen.

Det diskuterades också en möjlig minivandring på Kvarnholmen i september.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: