Höga partikelhalter i närheten av Danvikstull – förskolor utsatta

HENRIKSDALSHAMNEN / DANVIKSTULL / FINNBODA | Med jämna mellanrum kommenterar media de höga partikelhalterna kring de värst trafikerade vägarna och påpekar närheten till bostadsområden, rekreationsytor, förskolor och skolor. Nu var DN ute med en karta som återigen visar att biten mellan Danviksbron och Londonviadukten har partikelhalter som är högre än 50 mikrogram / kubikmeter.

Danvikstull med Saltsjöbanan, Värmdövägen, Danviksbron och Det Vita Huset
Danvikstull med Saltsjöbanan, Värmdövägen, Danviksbron och Det Vita Huset

Saken är att det Det Vita Huset på Alsnögatan 7-9 inhyser JENSEN förskola Danvikstull. I dagarna har man planterat två rader träd mellan bilvägen och cykelvägen som kanske i framtiden kommer att stoppa bruset men knappast partiklarna.

En annan kandidat att få problem är förskolan Båtklubben i Henriksdalshamnen och den i samma område för etapp 2 planerade grundskolan. Skyddande husraden framför Båtklubben är planerad för etapp två. Men den kräver i sin tur att Värmdövägen byter plats med Saltsjöbanan. Men de planerna verkar vara på is.

Andra skolor och förskolor som kan få problem i framtiden är Vilans skola & förskola samt Finnboda förskola. Kvarnholmsvägen har successivt breddats för att ta upp trafik till de nya bostadsområdena i Finnboda, Saltsjöhöjden och senare Kvarnholmen och Gäddviken. Men även för delar av byggtrafiken till Kvarnholmen. Samtidigt finns rädslan att bron över Svindersviken kan leda till att mycket av trafiken från Danvikstull till Forum Nacka kommer att gå via Kvarnholmsvägen.

I dagsläget finns dock inget skydd för boende i Finnboda och de två skolorna.

Läs mer om skolor och förskolor på Västra Sicklaön.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: