Landstinget tycker att våra barn inte behöver närvård

I våras kom beskedet om att vårdcentralen i DanvikCenter skulle stängas. Men det var nog inte så illa eftersom Sickla Hälsocenter kommer ta över senare i höst. Men nu överraskar landstinget med att barnavårdscentralen vid Vilans skola & förskola ska läggas ner den 15 november.

Vilans barnavårdscentral
Vilans barnavårdscentral

Det skriver Nacka Värmdö Posten i senaste numret där Gunilla Schött, biträdande produktionsdirektör för förskola, fritid och skola i Nacka berättar att det sker av främst ekonomiska skäl.

Höga personal-, administrations- och ombyggnadskostnader

Verksamheten är liten men man har ändå två anställda som behövs när kraven på administration höjs. Kraven på tillgänglighet skulle också betyda kostnader för ombyggnation.

Nacka kommun är inte beredd att stå för finansieringen. Inte heller tycks man vilja stå för den uteblivna informationen till föräldrar om att Vilans BVC läggs ner. Man anser att det är landstingets uppgift.

Redan 387 inskrivna barn

Det är ganska svårt att förstå att kommunen och landstinget inte kan komma överens om en lösning för en BVC i våra trakter. Redan idag finns 387 inskrivna barn där och fler lär det bli när det byggs i Finnboda och Kvarnholmen plus planeras för förtätning i Henriksdal.

Istället funderar man på att skicka föräldrar och barn till en BVC som ligger mycket längre in i Nacka kommun.

”Vi blir av med möjligheten att på vägen till förskola gå förbi och få något kollat. Det är synd, för barnfamiljer är det redan svårt att få det att gå ihop”, säger Mattias Qvarsell, småbarnsförälder och granne på Henriksdalsberget.

>> Läs hela artikeln i senaste numret av Nacka Värmdö Posten

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: